Binnenland

Een halfjaar na de lockdown: Verpleeghuis De Wijngaard heeft de deuren voorzichtig open

KRO-NCRV
foto: Marielle Beersfoto: Marielle Beers
  1. Nieuwschevron right
  2. Een halfjaar na de lockdown: Verpleeghuis De Wijngaard heeft de deuren voorzichtig open

Tijdens het begin van de lockdown hielden communityleden van Spraakmakers een radiodagboek bij. Deze week zoekt verslaggever Marielle Beers al deze mensen opnieuw op. Hoe gaat het nu met ze en hoe kijken zij naar de toekomst?

De deuren van verpleeghuis De Wijngaard in Bosch en Duin zijn weer beperkt open. De haren kunnen weer in vorm bij de kapsalon en op anderhalvemeter kan koffie worden gedronken in de brasserie. Het contrast met april is groot. "Met name voor Pasen hadden we iedere dag nieuwe casus, toen zag ik het niet meer zitten”, vertelt directeur Annette van Biezen.

'Het is nog niet voorbij'

Verpleegkundige Paulien Wildeman vertelt over hoe fijn het moment was waarop alle testen in het verpleeghuis negatief waren: "We mochten weer mensen douchen, dat je ze dat kon bieden, daar genoten de mensen echt van." Toch was er ook spanning, en die is er nog steeds. Zeker nu weer bezoek binnenkomt. "De eerste keer dat je een kamer binnenstapt zonder beschermde kleding. Je hoopt zo dat het buiten het verpleeghuis blijft."

"Het is niet voorbij", zegt de directeur. "We zijn continu alert en er worden nog wekelijks bewoners getest. Enerzijds is er spanning, maar we weten wel wat we moeten doen. We zijn beter voorbereid en gefaciliteerd, maar het blijft veel van mensen vragen."

Over deze serie

Tijdens de lockdown ging Spraakmakers langs bij groepen die het extra moeilijk hadden door het coronavirus en de bijbehorende maatregelen. Een halfjaar later zoekt verslaggever Marielle Beers al deze mensen nog eens op. Luister en lees hier naar Miranda die pittige tijden beleeft als mantelzorger, naar Petra en Ton die het nog steeds rustig hebben met hun veerdienst of chauffeurs Aschwin, Gerard en Henk die overal met andere regels te maken krijgen.

Ster advertentie
Ster advertentie