Binnenland
BNNVARA

'Sas is meer dan alleen een slachtoffer van MH17'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Sas is meer dan alleen een slachtoffer van MH17'

Het nieuwe seizoen van Break Free is bijzonder. Programmamaker Geertjan Lassche vertelt daarin de persoonlijke verhalen van vijf slachtoffers van de beruchte vlucht MH17. Hij maakt met de nabestaanden de reis die hun geliefden nooit hebben kunnen maken. Zo maakte Tessa Schop de reis van haar goede vriendin Sascha. In De Nieuws BV vertellen Geertjan en Tessa over de nieuwe reeks en de reis.

Video niet beschikbaar

Aanstaande donderdag begint het vierde seizoen van Break Free, een programma waarin jongeren worden geportretteerd die tijdens hun reis zijn verongelukt. Dit seizoen is anders dan de voorgaande seizoenen: er staan in deze reeks vijf jonge passagiers van MH17 centraal. Vijf jaar geleden, op 17 juli 2014, stortte het toestel neer in Oekraïne.

In de afleveringen vertellen familie en vrienden de levensverhalen van Tallander Niewold (22), Sascha Meijer (24), Paul Goes (33), Darryl Gunawan (19) en Laurens van der Graaff (30). Nabestaanden maken de reis die hun geliefden van plan waren te maken af.

Quote

We vragen wel commitment van de nabestaanden

Geertjan Lassche

Het grote verschil met de voorgaande seizoenen is dat deze jongeren hun reis nooit hebben kunnen maken. ''Dat maakt het ook heel moeilijk om bij de nabestaanden binnen te komen. We vragen wel commitment van ze en we willen wel dat ze volledig meewerken om een mooi portret te maken. Er zijn veel gesprekken voor nodig en soms komt het niet tot opnames'', vertelt programmamaker Geertjan Lassche.

Quote

We hebben er niet heel lang over getwijfeld om mee te doen

Tessa Schop

Geen twijfel

Voor Tessa was het geen probleem om de mooiste fragmenten van haar vriendin Sascha te zoeken. Samen met de zus van Sascha, Fieke, maakte Tessa een reis naar Bali en Flores. ''We hebben er niet heel lang over getwijfeld om mee te doen. Wat het voor ons heel belangrijk maakte is dat Break Free het terugbrengt naar het persoon. MH17 is heel groots en Sas werd opeens slachtoffer van MH17, net als alle slachtoffers. Maar ieder mens is meer dan dat'', vertelt Tessa.

Tessa heeft het als hartverwarmend ervaren hoe Nederland omging met de ramp en hoeveel aandacht eraan werd besteed. Tessa: ''Het is wel lastig omdat ze opeens slachtoffer werd van deze grote ramp, want je verliest daarnaast ook je goede vriendin. Op een gegeven moment is het lastig om nog heel dichtbij het persoon te blijven, omdat iemand onderdeel van de ramp wordt. Daarom was de behoefte er om mee te werken aan het programma.''

Break Free houdt het drama klein

Het verbaasde Geertjan na alle gesprekken die hij heeft gevoerd met nabestaanden dat er niet heel veel woede was. Woede tegenover de daders. Geertjan: ''Dat kan ermee te maken hebben dat mensen er niet aan toe komen. Maar dat kan ook komen omdat de buitenwereld er zoveel mee bezig is. Deze mensen zijn echt bezig met wat ze verloren zijn.''

Het gaat Geertjan en zijn team niet om de traan. Zo vertelt hij dat in de montageruimte een briefje hangt waarop staat 'stop voor de traan' en 'hou het drama klein'. In de afleveringen gaat het ook niet om de ramp, maar om de mensen erachter. Wel zijn presentator Chris Zegers en Geertjan op de plek van het ongeluk geweest.

De eerste aflevering van Break Free is aanstaande donderdagavond te zien om 20:55 op NPO 3.

Break Free MH-17

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie