Binnenland
PowNed

‘Avondrelschoppers zijn geen terroristen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Avondrelschoppers zijn geen terroristen’

De avondklokrellen vallen niet onder terrorisme, zegt terrorisme-expert Renske van der Veer in Goed Ingelichte Kring. "Sterker nog: ik zou het niet eens extremisme noemen. Dit waren gewoon rellen, dat is écht wat anders."

"Dit is geen protest, dit is terrorisme."

"Iedereen die bij de rellen vanavond wordt aangehouden, moet worden berecht als terrorist, want dat zijn ze."

Op Twitter gingen afgelopen week berichten rond waarin stond dat de avondklokrelschoppers terroristen waren. Van der Veer is het daar niet mee eens: "We moeten de avondklokrellen niet groter maken dan ze zijn. Het was maar een klein clubje." Volgens haar zaten er motieven als ‘lamlendigheid, verveling en spanningen die al een tijdje speelden’ achter. "Maar terrorisme was het niet."

Geen ideologie

Ze waarschuwt dat we niet meteen moeten denken dat deze geweldsexplosie uit Amerika is overgewaaid. Ook de bestorming van het Capitool in Washington vormde, volgens haar, geen inspiratiebron voor de avondklokrelschoppers. Van der Veer: "Wat in Amerika is gebeurd, kun je niet transponeren naar Nederland. De context is volstrekt verschillend. Het Capitool werd bestormd door relschoppers met extreemrechtse opvattingen. Mijn indruk is dat de relschoppers hier gewoon wilden rellen, daar zat geen ideologie achter."

Wappies

Hoe kun je verdere escalatie en herhaling voorkomen? "De avondklokrellen bieden ook kansen", zegt Van der Veer. "Ik wil niet positief doen over rellen, maar dingen worden zo zichtbaarder en daar kun je wat mee."

Van der Veer constateert dat relschoppers nu te snel worden weggezet als wappies of gekkies. "Als je zulke termen gebruikt dan neem je iemand per definitie niet meer serieus; je verklaart ze voor gek. Hoe kun je dan nog naar elkaar luisteren? Het is echt heel belangrijk om in tijden van polarisatie de dialoog met elkaar aan te gaan. Je moet daar alleen wel, als medemens en als overheid, voor openstaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Goed Ingelichte Kring

Elke laatste zaterdag van de maand luister je tussen 15.00 en 16.00 uur naar Goed Ingelichte Kring op NPO Radio 1. In dit programma, gepresenteerd door Chazia Mourali, geven de slimste vrouwen van Nederland messcherp commentaar op de actualiteit.

Ster advertentie
Ster advertentie