Het verhaal van een donorvader wiens zaad veel vaker is gebruikt dan afgesproken
- Nieuws
- Het verhaal van een donorvader wiens zaad veel vaker is gebruikt dan afgesproken
Peter van Geffen doneerde in 2004 zijn zaad aan een spermabank. Jaren later blijkt dat ziekenhuis Rijnstate zijn zaad vaker gebruikte dan afgesproken én wettelijk toegestaan. Nu lopen er zo'n 60 tot 80 nazaten van hem rond. Hij snapt dat sommige donoren daarom kiezen anoniem te blijven. ''Het is niet te bevatten.''
In Nederland is anoniem doneren vanaf 2004 niet meer mogelijk. Ook is in de wet vastgelegd dat het zaad van een donor niet meer dan 25 keer gebruikt mag worden. Maar bij spermabanken ging dat mis. Met het zaad werd gesjoemeld waardoor donorkinderen tientallen halfbroertjes en zusje, en spermadonoren tientallen nazaten, méér hebben dan gedacht.
Van Geffen: ''In mijn geval is het onbekend hoeveel het er precies zijn. De schatting is zo’n 60 tot 80'' In NOS Met het Oog op Morgen vertelt hij hoe dat voor hem is.
Angstpositie
''Het is niet te bevatten,'' herhaalt hij meerdere malen. De donor kan zich inleven in dornoren die hebben besloten toch anoniem te blijven. ‘’Je kunt in een angstpositie komen,'' beschrijft hij het gevoel.
Zelf kiest hij er toch voor een b-donor, bekende-donor, te zijn. ''Omdat ik denk dat een kind altijd het recht heeft om te weten van wie hij afstamt.'' Met een aantal kinderen heeft hij bij toeval al contact. Weten wie hij is ziet hij zitten, maar een band opbouwen met iedereen is niet (meer) haalbaar. ''Daar moet ik terughoudend in zijn.''
Van Geffen stapte eerder al naar de rechter om erachter te komen hoe vaak zijn zaad is gebruikt. De precieze aantallen zijn nog niet duidelijk geworden.
Eerste kinderen 16
De aankomende jaren worden de eerste kinderen 16 en kunnen zij contact leggen met hun donorvader. Iets wat de donor bezig houdt. ''Ik moet daar voorzichtig mee omgaan omdat ik weet dat er tientallen kinderen gaan komen.’’ Met elk kind een band opbouwen ziet hij niet zitten en is bovendien volgens hem niet mogelijk.
De biologische vader van Maria besloot anoniem te blijven. Maria is het eerste donorkind dat een rechtszaak aanspande om achter de persoonsgegevens te komen van haar donorvader. Via de rechtbank lukte dat niet. De rechter zei niet beide belangen af te kunnen wegen, aangezien de vader niet betrokken was bij de zaak.
Een teleurstelling voor Maria: ''Ik ben opgegroeid met het idee dat ik contact kon leggen met mijn vader, en nu kan dat niet.''
Luister hier naar het gesprek tussen Peter van Geffen en presentator Wilfried de Jong
Video niet beschikbaar
Luister hier naar het gesprek tussen Maria en presentator Rob Trip
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.