Binnenland

18 donorkinderen vruchtbaarheidsdokter Karbaat bekend

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 18 donorkinderen vruchtbaarheidsdokter Karbaat bekend

[AVROTROS] Zeker achttien donorkinderen zijn de biologische kinderen van dokter Karbaat. Dat meldt het Fiom aan EenVandaag. De donorkinderen zijn gisteren op de hoogte gebracht door de instantie voor donorkinderen en donoren. Het Fiom beheert een dna-databank waar donorkinderen en donoren zich kunnen inschrijven en op zoek kunnen naar een match.

Na de dood van de omstreden vruchtbaarheidsarts in april dit jaar heeft zich een wettig kind van hem gemeld bij de databank. Het DNA van deze zoon of dochter van Karbaat is vervolgens vergeleken met het DNA van de donorkinderen in de DNA-databank. Hieruit kwamen 18 matches naar voren. Het aantal kan nog oplopen omdat veel donorkinderen die verwekt zijn via MC Bijdorp van dokter Karbaat nog niet staan ingeschreven bij de databank van het Fiom. Hierdoor heeft er met hun DNA-materiaal nog geen vergelijking plaats kunnen vinden.

Tim Bueters

Quote

Ik vrees dat dit het topje van de ijsberg is. Zelf heeft Karbaat ooit gezegd wel 60 kinderen te hebben verwekt"

Tim Bueters, advocaat

In Radio EenVandaag reageert Tim Bueters. Hij is advocaat en vertegenwoordigt de 22 families met donorkinderen die door Karbaat zijn verwekt. "Op dit moment weten we niet welk kind zich bij het Fiom heeft gemeld. Dit in verband met de privacy. Er is een groot puzzelstuk gelegd, maar nu moeten we het laatste stuk van de puzzel leggen, namelijk ook DNA van de heer Karbaat zelf nemen en dit vergelijken met DNA van de verwekte kinderen. Ik vrees dat dit het topje van de ijsberg is. Zelf heeft Karbaat ooit gezegd wel 60 kinderen te hebben verwekt"

Dokter Karbaat werd er door donorkinderen en hun ouders al langer van verdacht zelf sperma te hebben gedoneerd. Dit zou hij aan een van de donorkinderen hebben toegegeven. Zij spanden onlangs een rechtszaak aan om het DNA van de arts te kunnen vergelijken met hun eigen DNA.

De uitspraak in deze rechtszaak is op vrijdag 2 juni 2017.

Ster advertentie
Ster advertentie