Naar homepage
Binnenland

In gesprek met Nederlandse IS-gevangene in Syrië: 'Ik heb alleen mijzelf beschermd'

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. In gesprek met Nederlandse IS-gevangene in Syrië: 'Ik heb alleen mijzelf beschermd'

Duizenden IS-strijders die van Europa naar het Kalifaat reisden, zitten nu vast in de gevangenis in Syrië. Verslaggever Hans Jaap Melissen ging voor EenVandaag naar die gevangenis en kwam daar in gesprek met een Nederlander en een Belg. Hij vertelt zijn verhaal in Radio EenVandaag.

In de plaats Hasaka, in Noord-Oost Syrië, zitten 5000 Kalifaatgangers van 28 nationaliteiten vast.

Tussen de IS-strijders

"Ik vond het bijzonder om daar te zijn. Je staat daar ineens tussen de IS-strijders." Melissen heeft IS vanaf het begin gevolgd en er een boek over geschreven. Ook bekende van hem zijn door IS vermoord. "Dat zijn allemaal gevoelens die je hebt als daar loopt. Dan denk je: 'Ja, daar zitten ze dan'. Je loopt er tussenin."

De gevangenen zitten op elkaar gepakt in de cellen. "Ze zitten met 90 man in een cel waar 20 mensen in passen. Als ze platliggen dan liggen ze allemaal tegen elkaar aan." Volgens Melissen krijgen ze alleen te eten, verder doen ze heel weinig.

Melissen maakte een reportage in de gevangenis:

Ontkennen

Melissen stelde de gevangenen vragen, maar de gevangen hadden ook vragen voor hem. "Ze vroegen mij welke dag het was en de Nederlander wilde ook weten of Nederland door was naar het EK. Maar ook over hoe Nederland over hun denkt."

De Nederlandse gevangene ontkent dat actief is geweest als IS-strijder. "Maar dat kan ik me niet voorstellen. Alle mannen waren nodig om te vechten. Ik kan me niet anders voorstellen dan dat deze mag gewoon met een wapen actief is geweest."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie