Factcheck: Kan het coronavirus overleven in de vriezer?
- Nieuws
- Factcheck: Kan het coronavirus overleven in de vriezer?
Het aantal coronabesmettingen neemt weer toe, en daarom is is de corona-factcheck terug in WNL Op Zaterdag. Arts-viroloog Anne Wensing onderscheidt de feiten van fabels.
Factcheck: Kan het coronavirus overleven in de vriezer?
Video niet beschikbaar
Kan het coronavirus overleven in de vriezer?
"Dit is een vraag die bij virologen zoals ik een glimlach op het gezicht geeft. Dat is juist hoe wij virussen bewaren, in de vriezer", zegt Wensing. "De meeste virussen kunnen goed in de vriezer overleven. Het is wel zo dat als wij de virussen bewaren in de vriezer, we de omstandigheden optimaal maken. We doen het virus in een bepaalde vloeistof waarin het beter kan overleven."
Toch kan het virus ook zonder die vloeistof in leven blijven, zegt Wensing. "Als je een grote hoeveelheid virus zelf in de vriezer schuift, zou het enige tijd kunnen overleven."
Is het coronavirus dan ook over te dragen via voedsel?
"Het risico op overdracht via voedsel is erg klein. Je moet dan echt wel een flinke hoeveelheid virus op het voedsel hebben. Je moet je snot op het voedsel smeren. Als je dat gaat invriezen, is er een mogelijkheid dat het overgedragen wordt."
De kans op overdracht wordt wel groter als voedsel direct wordt doorgegeven aan iemand anders, waarschuwt Wensing.
Ben je met een griepprik beter bestand tegen corona?
"Het griepvaccin zelf zal niet zoveel doen tegen het coronavirus. Maar als je ernstig ziek wordt van het coronavirus, en je krijgt het griepvirus er overheen, dan is dat geen gunstige combinatie. Dan moet je immuunsysteem tegen twee virussen vechten."
Om nog een reden zou Wensing het aanraden om in deze tijd de griepprik te halen. "Hoe meer mensen we kunnen vaccineren tegen de griep, hoe minder mensen ziek worden, dat is prettig. De beginverschijnselen van griep lijken erg op het coronavirus. Die mensen worden bang dat ze corona hebben."
Zijn jongeren die ziek worden van corona over het algemeen zwaarder?
"We hebben in Nederland nauwelijks erg zieke kinderen gehad. Je moet zware klachten krijgen voordat het gewicht een probleem gaat zijn. Dat zien we niet bij kinderen. Dat dikke kinderen meer risico lopen, zien we nergens in de rapportages."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.