Binnenland
KRO-NCRV

Hans de Boer aan CEO's grote bedrijven: 'Laat je zien in publieke debat'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Hans de Boer aan CEO's grote bedrijven: 'Laat je zien in publieke debat'

Vlak voor zijn afzwaaien als voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft Hans de Boer nog een oproep aan de bazen van grote bedrijven. In 1 op 1 zegt hij: "Laat van je horen en meng je in het maatschappelijk debat." De oproep komt voort uit het relatief slechte imago dat met name multinationals hebben opgelopen in de afgelopen jaren.

De Boer wijdt dit imago aan de discussie over de afschaffing van de dividendbelasting, maar steekt ook de hand in eigen boezem. "Ik had beter en sterker uit moeten leggen dat het hebben van bedrijven geen doel op zichzelf is, maar een middel om je samenleving modern en goed in te kunnen richten."

Video niet beschikbaar

Vast is te vast

Op Prinsjesdag geeft De Boer het stokje over aan zijn opvolger Ingrid Thijssen. Haar grootste uitdaging wordt volgens hem dat het bedrijfsleven "een sociale kracht" wordt. Iets dat zich volgens hem moet uiten in een betere organisatie van de arbeidsmarkt. "We hebben heel wat af gesteggeld in de polder, met de vakbeweging en de Sociaal Economische Raad. Maar dit punt konden we nu niet meer oppakken, die ruimte was er niet." Als argument wijst hij op de beeldvorming die leidt tot een impasse in de discussie. "Iedereen zegt flexwerk is te flex, maar niemand merkt op dat vastwerk te vast is. Er is geen ruimte om de balans te vinden."

De Boer is blij met de NOW III-regeling en wat er is uitonderhandeld voor het bedrijfsleven in de aanstaande miljoenennota. "Het is knap dat dit kabinet erin is geslaagd om met zowel een minderheid in de Tweede als in de Eerste Kamer een plan vast te leggen. En ja, de NOW III is soberder dan de voorgangers, maar dit plan geeft wel zekerheid tot 1 juli, tot na de Tweede Kamerverkiezingen."

De voorzitter heeft wel zijn geliefde daling van de winstbelasting voor grote bedrijven naar de toekomst zien verschuiven. In ruil daarvoor is afgesproken dat bedrijven die willen investeren daarbij zullen worden geholpen door de overheid. "Alleen bedrijven met mensen op de loonlijst", voegt De Boer daaraan toe. "Dus dit gaat niet alleen om bedrijven of winsten, maar ook over banen."

Wopkewiebesfonds

De Boer heeft begrip voor het besluit om het zogenaamde WopkeWiebesfonds, het miljardeninvesteringsfonds dat voor de coronacrisis werd aangekondigd door het kabinet, van 50 naar 20 miljard is gegaan. "Met 50 miljard euro kunnen we nu niks doen. Ik heb liever de 20 miljard waarmee we nu wel iets kunnen doen."

De Boer is blij dat per 1 oktober de eerste projectaanvragen, zoals voor de verlenging van de Lelylijn naar Groningen en investeringen in waterstof, van start kunnen gaan. "Als we nu in deze crisis 50 miljard euro de economie in zouden jassen.. Dat kunnen we nu helemaal niet aan. Daar hebben we geen banen voor."

Terugkijkend

Een van De Boers hoogtepunten is het bereiken van het pensioenakkoord. "Het heeft veel van mijn geduld gevergd, niet mijn beste eigenschap. Maar ik ben er heel blij mee." De bijna oud-voorzitter heeft in de afgelopen jaren ook een andere ontwikkeling gezien waar hij met plezier op terugkijkt: "We zijn met z’n allen trotser geworden op ons land. Bewuster dat we economisch boven onze klasse boksen. En dat in combinatie met het krantenbericht van vanochtend dat Nederland het beste land is om je kind op te voeden, dat is mooi. Als we daar niet van buiten onze schoenen gaan lopen maar juist dankbaar voor zijn, dan komt het wel goed met dit land."

Spijt heeft De Boer van een uitspraak die hij in de eerste maanden na zijn aantreden deed: een uitspraak in de Volkskrant waarin hij mensen die fraudeerden met de sociale zekerheid 'labbekakken' noemt.

Hugo de Jonge

Als lid van het CDA heeft De Boer bewust niet gestemd op de lijsttrekkersverkiezing die zijn partij onlangs uitschreef. Dat vond hij niet opportuun vanuit zijn huidige rol. Wel heeft hij grote zorgen over de kansen van Hugo de Jonge als lijsttrekker: "Hij gaat het heel moeilijk krijgen, ook door de kritiek die er nu is op het coronabeleid. Ik wens hem veel hardheid toe."

Hans de Boer aan CEO's grote bedrijven: 'Meng je in het publieke debat'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie