Naar homepage
Binnenland

Rocky Hehakaija brengt Favela Street naar Nederland: 'Sociale uitsluiting gebeurt hier ook'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rocky Hehakaija brengt Favela Street naar Nederland: 'Sociale uitsluiting gebeurt hier ook'

Straatvoetballer Roxanne 'Rocky' Hehakaija werkt met haar Favela Street Foundation met jongeren in Brazilië en Curaçao. Sport staat daarbij centraal. Nu start er ook een programma rondom sport en persoonlijke ontwikkeling in Amsterdam-West. "Sociale uitsluiting is niet een ver van ons bed-show. Ik werk met meiden met een hoofddoek, moslima's, en daar word per definitie anders naar gekeken", zegt Rocky in Humberto.

"De jongeren waarmee we werken hebben te maken met sociale uitsluiting. Als maatschappij stoppen we klei in hun oren, waarmee zij een zelfbeeld creeren van 'ik kan dat niet'. Dat internaliseren ze. Maar het is beter om ze verwachtingsvol tegemoet te treden", vertelt Hehakaija.

Belevingswereld

Dat doet ze samen met onder meer volleyballer Celeste Plak en kickbokser Houda Loukili. "Wij weten hoe we kunnen aansluiten binnen de belevingswereld van jongeren. We hebben allemaal een topsport-achtergrond én migratie-achtergrond. Die meiden kijken in de spiegel als ze ons zien."

Die ervaringen 'met de poten in de klei' brengt Hehakaija nu ook naar een politiek niveau. Sinds kort is ze lid van de Amsterdamse sportraad, die kritisch is op de plannen van de gemeente. "In de toekomstvisie van de stad staat weinig over sportfaciliteiten. Wat ik heel belangrijk vind is de positie van de vrouw en van meiden, in het bijzonder met een migratie-achtergrond."

Doelgroep

En die jonge doelgroep wordt nogal eens weggezet als 'te moeilijk' of 'lui', weet Hahakaija. "Dat wordt door mensen van binnen en buiten 'de straat' gezegd. Altijd als ik dat plaatje los durf te laten, en ik verwachtingsvol kan zijn richting de jongeren, ontstaan mooie dingen. Het belangrijkste vind ik dat de jongeren het gevoel krijgen dat ze iemand zijn en iets kunnen."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie