Binnenland
KRO-NCRV

OMT-lid Bonten: 'Avondklok en schaatstochten zijn niet met elkaar te rijmen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid Bonten: 'Avondklok en schaatstochten zijn niet met elkaar te rijmen'

Breekt ijs wet? Of is het een te groot risico om schaatstochten te organiseren? "Alles waar mensen dichtbij elkaar komen, is een risico", zegt arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten bij Spraakmakers. "Zeker met een hoog aantal mensen dat besmettelijk is."

"Een ander risico is dat mensen van ver komen en zich dan weer verspreiden", vertelt Bonten. Dat beleid enerzijds heel streng is met onder andere een avondklok, maar anderzijds de deur op een kier gezet wordt voor schaatsen, is voor Bonten dan ook "niet met elkaar te rijmen".

Wat zijn de risico's?

Wat het risico van een samenkomst is, wordt volgens Bonten vooral bepaald door de hoogte van het aantal besmettingen in het land. "Een goed voorbeeld is de Black Lives Matter-demonstratie in de zomer op De Dam. Het aantal besmettingen was toen ontzettend laag, ik denk op het laagste punt."

Dat is nu wel anders, zegt Bonten. "Zelfs bij duizend willekeurig gekozen mensen was de kans dat er géén besmetting bij zat heel groot. Op dit moment is de kans bij honderd willekeurig gekozen mensen al heel groot. Omdat het aantal mensen dat besmettelijk is, veel hoger is." Zo raakten er bij de rellen in Eindhoven veel ME'ers besmet. "Je hebt een kans dat superspreading-events ontstaan."

'Politiek opportunisme'

Hoe politici nu op het schaatsen duiken, is een "schrijnend voorbeeld van politiek opportunisme", zegt politiek commentator Kees Boonman. "Van Thierry Baudet (FVD) tot Rob Jetten (D66): schaatsen is plots een verkiezingsonderwerp geworden."

"Het gaat niet meer over huizen bouwen of het klimaatakkoord. Politiek moet ervoor waken dat het niet meegezogen wordt in de waan van de dag", zegt Boonman.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie