Binnenland
BNNVARA

Ecologische Autoriteit waarschuwt voor 'fixatie op stikstof'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Ecologische Autoriteit waarschuwt voor 'fixatie op stikstof'

Stikstof moet niet de enige factor zijn bij het herstellen van de natuur. Daarvoor waarschuwt de voorzitter van de Ecologische Autoriteit, Hans Mommaas, in De Nieuws BV: "Een fixatie op stikstof kan ertoe leiden dat je te weinig aandacht hebt voor verdroging. Dan stuur je met z'n allen op stikstof en dan zal blijken dadelijk: operatie geslaagd, patiënt overleden."

"Ja, stikstof is een belangrijke factor", vertelt Mommaas, "misschien wel de belangrijkste. Maar het is bij lange na niet de enige." Om precies in kaart te brengen welke factoren de natuur onder druk zetten en hoe het staat met de verschillende natuurgebieden, zijn provincies nu druk bezig met het maken van zogeheten 'natuurdoelanalyses'.

Die analyses moeten antwoord geven op vragen als: "Welke natuursoorten wil je hier precies hebben? Hoeveel wil je daarvan hebben? Wat wil je als verspreidingsgebied daarvan hebben?" Zo moet een 'een helder beeld ontstaan van waar we naartoe werken en hoe haalbaar dat is', zegt Mommaas.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Natuurboekhouding'

Over de staat van de natuur is al aardig wat kennis. Zo weten we dat 90% van de stikstofgevoelige gebieden in slechte staat verkeert, vertelt Mommaas. Toch ontbreekt er nog belangrijke informatie. "We weten niet of de stand van nu een verbetering of een verslechtering is ten opzichte van vroeger. Dus daar zal aan gewerkt moeten worden."

De provinciale analyses en de beoordeling daarvan door de Ecologische Autoriteit moeten dat gebrek aan kennis opvullen. In totaal komen er 130 natuurdoelanalyses. Mommaas wacht op dit moment nog op 25. Zo'n 16 zijn er al beoordeeld. Met die analyses kunnen de provincies weer plannen maken om de natuur te herstellen. De deadline voor de eerste versie daarvoor is 1 juli.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie