Binnenland
KRO-NCRV

'Je moet alcohol niet met XTC vergelijken, dat slaat nergens op'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Je moet alcohol niet met XTC vergelijken, dat slaat nergens op'

Is het nemen van een pilletje nou minder gevaarlijk dan alcohol? "Absoluut niet", zegt Alex van Dongen, drugsexpert van de verslavingszorginstelling Novadic-Kentron. "De risico’s van xtc zijn anders dan die van alcohol, dus je kan het niet zomaar met elkaar vergelijken."

Van Dongen reageerde vanochtend op de stelling: De handel en productie van xtc moeten worden gereguleerd’ in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. Hij vindt dat dit nog niet moet gebeuren op de basis van de argumenten die er nu liggen.

Voorstel GroenLinks

GroenLinks wil dat de overheid de productie van xtc gaat reguleren en dat de drug uit het criminele circuit wordt gehaald. "De regering hoeft niet zelf de pillen te draaien, maar de overheid moet wel de regie willen nemen", zegt Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg tegen de Volkskrant. Zij pleit voor een vergunningensysteem waarbij de productie wordt gecontroleerd, zodat er alleen pillen beschikbaar zijn die voldoen aan kwaliteitseisen.

Als de overheid de regie in handen gaat nemen en er over een paar jaar bijvoorbeeld alleen zuivere xtc in de winkel ligt, betekent niet dat het minder gevaarlijk is voor de consument. "Het gaat om de hoeveelheid van het stofje mdma. En ook bij xtc geldt inpakken is bijpakken en dat is gevaarlijk, want teveel mdma kan leiden tot de dood", zegt Van Dongen.

Eigen verantwoordelijkheid

Er bestaan tests om te checken of je xtc-pil niet vervuild is. "We weten dus al hoeveel mdma in een schone pil hoort te zitten, maar zelfs dan kan het nog fout gaan. Het ligt namelijk aan de gebruiker hoeveel hij gebruikt." Alex van Dongen is een sterke voorstander van de testen en hoopt dat de overheid meer geld in deze testen gaat steken om de capaciteiten uit te breiden. Daarnaast moet er volgens Van Dongen meer geïnvesteerd worden in voorlichting. "Er is nog teveel gebrek aan kennis bij de gebruikers."

Het aanpakken van xtc binnen het criminele circuit is volgens Van Dongen ook lastig uit te pakken. "Hoogleraar Pieter Tops heeft in zijn onderzoek berekend hoeveel van de productie van xtc naar het buitenland gaat en dat is 90 procent. We moeten dit probleem dan internationaal aanpakken en niet alleen op landelijk niveau."

De 23-jarige Luuk gebruikt af en toe een xtc-pilletje tijdens het uitgaan. Hij vindt de discussie erg interessant. Voor hem zou het reguleren van xtc door de overheid niet veel uitmaken. "Ik test altijd mijn pillen en ik ken zat mensen die het niet doen, terwijl dat juist heel belangrijk is. Ik denk ook dat het te maken heeft met gebrek aan kennis."

Ik slik door

Luuk is er bewust van dat hij de criminele misdaad helpt door xtc-pillen te slikken. "Toch weerhoudt het mij er niet van, maar ik wil dat dit circuit wordt aangepakt door de overheid. Maar dat gaat nog wel even duren, omdat het internationaal ook aangepakt moet worden."

Kees Kramers, internist-klinisch farmacoloog van het Radboudumc in Nijmegen, is niet tegen het legaliseren van xtc. "Ik zeg absoluut niet dat xtc ongevaarlijk is. Het gebruik ervan kan leiden tot hersenschade, maar hoe erg die schade kan zijn, weten we niet."

De schade

Wat volgens Kramers wel vaststaat is dat gebruikers xtc meestal maar voor een paar jaar gebruiken en dat mensen het niet dagen achter elkaar gebruiken, omdat het effect al veel minder is op de tweede dag van gebruik. Dat is bij alcohol anders. "Overmatig alcoholgebruik brengt schade toe aan organen als de lever en alvleesklier, en veroorzaakt (dodelijke) ongevallen. Waar alcohol op de lange termijn voor ernstige hersenschade kan zorgen, is het dus bij xtc minder duidelijk."

Alex van Dongen vindt de uitspraak 'je kan beter een pilletje nemen dan alcohol' tenenkrommend. "Je moet deze middelen niet met elkaar vergelijken. Ze hebben andere risico's en daarnaast is er nog te weinig over de gevolgen van xtc bekend, terwijl over de gevolgen van alcohol al vele onderzoeken zijn verschenen. Daarnaast is het werkelijke aantal xtc-doden niet landelijk geregistreerd." Kramers snapt de grote weerstand van Van Dongen tegen de vergelijking. "Maar het zijn allebei genotsmiddelen en om de ernst aan te duiden, moeten we wel vergelijken."

Ster advertentie
Ster advertentie