Naar homepage
Binnenland

Met deze muziek, gedichten en films houden NPO Radio 1-luisteraars de moed erin

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Met deze muziek, gedichten en films houden NPO Radio 1-luisteraars de moed erin

De besmettingen zijn opgelopen tot tienduizend per dag, er komt een harde lockdown tot 19 januari. Bij Spraakmakers reageren luisteraars in een bijzondere Stand.nl op de vraag: Wat verwoordt op dit moment het beste uw gemoedstoestand?

Luisteraar Els Bertus – van Kempen kreeg dit weekend een mooie videoboodschap van een vriendin van haar. "Het is een opname in haar huis: de piano in de huiskamer en de zangeres in de keuken. Het is heel mooi en het ingetogen lied. Het vertolkt geheel mijn gevoel van dit moment van - toch wel - angst voor besmetting. Een prachtig kerstcadeau: de stilte van het land, het historische huis en deze muziek van Mozart."

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=F_Jm_SkPhQE" start="false"}

Einde van de wereld

De burgemeester Paul Depla van Bredakiest voor een ander type muziek, namelijk It's The End Of The World As We Know It van REM. "Het is het einde van de wereld zoals we hem kenden. Dat we wisten dat er met Hemelvaart Jazzdagen waren in Breda, dat we hier de Vuelta gingen organiseren, dat we wisten dat we geen crisis meer zouden meemaken. Die wereld is op zijn kop gezet. Het is het einde van die wereld, maar niet het einde van de wereld definitief. De wereld zal veranderen, en dat heeft misschien ook wel een aantal positieve kanten."

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=Z0GFRcFm-aY" start="false"}

Andere luisteraars halen troost uit muziek, of putten en kracht uit. Van Sympathy For The Devil van de The Rolling Stones tot Todo Cambia van Mercedes Sosa en natuurlijk Ramses Shaffy's We zullen doorgaan. "Het is even niet anders. Laat dit iedere dag even door je hoofd gaan en dan komen we er echt wel door."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een gedicht

Theo van Zelm uit Amstelveen werd blij gemaakt met een kerstdoos van het Nationaal Ouderenfonds. Hij draagt een gedicht voor dat in de kerstdoos zat:

Gedicht van Martin Gijzemijter:

Wat kerst ook voor je betekent
Voor jou doe ik mijn ogen dicht
En wens je ondanks en dankzij alles
Een tijd van warmte, liefde en licht

De alleenstaande senior van 77, zoals hij zichzelf noemt, vertelt dat hij gewend is om alleen te zijn, maar pas voor het eerst te maken krijgt met eenzaamheid. "Ik ben altijd trots geweest op mijn alleen-zijn, heb altijd voor mijzelf gezorgd, een leven vol activiteiten. Plotseling is dat allemaal weggevallen en nu heb ik het begrip eenzaamheid in mijn leven. Dat kende ik niet." Het gedicht is dan een steuntje. "Er wordt gevraagd om het gedicht voor het raam te hangen, maar ik dacht, ik kan 'm ook op de radio voorlezen."

De Grote Vriendelijke Reus

Hoewel veel mensen troost halen uit muziek, haalt luisteraar Paul van Laak dat uit de film De Grote Vriendelijke Reus. "Op een zondagmiddag zei mijn vrouw: zullen we eens een leuke film gaan kijken. Ik had deze film nog nooit gezien. Ik moest aan die film denken bij de oproep, het gaat over een hoop boze reuzen, wat kan je linken aan alles waar we bang voor zijn in deze wereld. Het kleine meisje is angst aangepraat voor die reus, maar is eigenlijk helemaal niet bang. En onze taal bestaat alleen nog meer door angst, voor de cijfers, de politici met boze boodschappen en we moeten eigenlijk van die angst af."

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=qm68C0eN_YY" start="false"}

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie