Binnenland

SP-leider Roemer geeft stokje door aan Lilian Marijnissen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. SP-leider Roemer geeft stokje door aan Lilian Marijnissen

[NOS] Emile Roemer stopt als fractievoorzitter en partijleider van de SP. Dat heeft hij zojuist bekendgemaakt in Den Haag. Hij verlaat begin januari ook de Tweede Kamer.

Lilian Marijnissen volgt hem op. "Ik vind het de juiste tijd om het stokje over te dragen aan de nieuwe lichting. Mijn deel van de missie zit erop. Ik wil niet bekend staan als de politicus die te laat wegging", zei Roemer. Hij deelde zijn voornemen gisteren al met de fractie. Twee fractieleden hebben zich toen gemeld als opvolger: Sadet Karabulut en Lilian Marijnissen. Uiteindelijk koos de fractie voor de 32-jarige dochter van partij boegbeeld Jan Marijnissen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zij zit pas sinds maart in de Tweede Kamer. Joviaal Roemer was onderwijzer in Boxmeer en Beuningen voordat hij in 2006 in de Tweede Kamer kwam. Vier jaar later volgde hij Agnes Kant op als fractievoorzitter en partijleider. De hoop was dat met Roemer aan het roer de SP weer het elan zou krijgen dat de partij had onder Jan Marijnissen.

Aanvankelijk deed de joviale Roemer het goed in de peilingen, maar bij verkiezingen viel de uitslag toch steeds tegen. Onder Jan Marijnissen telde de fractie nog 25 zetels, sinds de verkiezingen van maart 2017 zijn dat er nog maar 14. Roemer leed drie keer op rij een verkiezingsnederlaag.

Bekijk de hele persconferentie:

Politiek commentator Peter Kee was bij de persconferentie en maakte zijn "vrolijkste begrafenis" tot nu toe mee. Hij weet dat Roemer zelf voor dit vertrek koos. Al een maand wist de SP-baas dat hij de kerst niet zou halen. Hoofdredacteur van Joop.nl, Francisco van Jole, is heel benieuwd hoe de nieuwe koningin van links het gaat doen:

De vrolijke troonsopvolging bij de SP

Ster advertentie
Ster advertentie