Binnenland
NOSNTR

Wat beweegt 'White Lives Matter'-aanhangers?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat beweegt 'White Lives Matter'-aanhangers?

Nadat de slogan 'White Lives Matters' op de Erasmus brug is geprojecteerd tijdens de jaarwisseling kondigde het OM een onderzoek aan. Zo domineert een redelijk kleine Nederlandse Telegramgroep al de hele week het nieuws. Wie zitten er achter deze extreemrechtse Telegramgroep? Willemijn Kadijk doet onderzoek naar radicale bewegingen en vertelt erover in Nieuws en Co.

Extreemrechtse ideologie

Volgens Kadijk is er relatief weinig over deze specifieke groep bekend "Ze opereren anoniem en geven ook geen ledenaantallen vrij. Wat we wel zien is dat het groepen zijn met een bepaalde extreemrechtse ideologie."

Kadijk legt uit wat de achtergrond van dit soort groepen is. "Ze delen slogans over dat rassenvermenging genocide zouden zijn, over dat zoiets als het 'witte ras' bedreigd wordt door allerlei vijanden: joden, linkse mensen, progressieve mensen, feministen. Zij zien dat als zo'n grote dreiging, dat ze het idee hebben zich er tegen moeten verdedigen."

Slim trucje

Het spreekt vooral mensen met een witte identiteit aan, vertelt Kadijk in de uitzending: "Het zijn nu met name jonge mannen. Het komt doordat deze nieuwe ideologie gecombineerd wordt met internetcultuur, waardoor ze een hele nieuwe generatie aanspreekt."

Kadijk ziet een toename in de normalisering van dit soort ideologieën. "Als je kijkt naar informatie die een landelijke organisatie zoals de NCTV vrijgeeft, zie je dat er een dreiging is in het rechts-extremisme. Dat is een combinatie tussen deze ideologieën en het gebruiken van geweld. Dan heb je verder het meer activistische extreemrechts, die niet per se de grenzen van de wet overtreden, maar wel dit soort ideeën normaliseren en dat is wel echt gevaarlijk."

Hierbij worden vaak dezelfde tactieken gebruikt: "Ze gebruiken echt wel een slim trucje vaak. Ze proberen slogans te delen die op zichzelf, maar waar wel een hele context achter zit uit extreemrechtse groepen. Het gaat samen met een vijandsbeeld en een echte dreiging. Dat zien mensen die er voor doorgeleerd hebben wel, maar de gewone man denkt misschien: is dat nou zo erg?"

Wat beweegt White Lives Matter-aanhangers?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie