Binnenland

Van labiliteit tot botontkalking: klachten menopauze veel serieuzer nemen

AVROTROS
foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Van labiliteit tot botontkalking: klachten menopauze veel serieuzer nemen

Opvliegers, dikker worden, urineverlies, haaruitval, vermoeidheid. Als een vrouw tegen de 50 loopt en met deze klachten bij de dokter komt, is de kans groot dat er wordt gezegd: "Het is de overgang. Het hoort er nou eenmaal bij." Wat betreft gynaecoloog Dorenda van Dijken moeten klachten rondom de menopauze veel serieuzer worden genomen, vertelt ze in Stax&Toine.

Volgens Van Dijken is de impact op het leven van vrouwen niet te onderschatten: "Tachtig procent van de vrouwen in de overgang ervaart klachten, waarvan een derde echt zware klachten. Wij willen graag meer erkenning voor het feit dat dit voor sommige vrouwen echt een probleem is. Los nog van alle lichamelijke kwalen zoals botontkalking, moet je denken aan sterke vermoeidheid, concentratieverlies, stemmingswisselingen en labiliteit."

Niet zeurderig willen zijn

Nederlandse vrouwen willen op hun werk en in hun privéleven niet zeurderig overkomen, zegt de gynaecoloog: "Wij zijn redelijk calvinistisch van aard. We hebben een mentaliteit van vooral niet zeuren. Dat blijkt ook wel uit het feit dat we als één van laatste landen in Europa waar pijnbestrijding bij de bevalling werd geïntroduceerd."

Ook het gebrek aan tijd en aandacht bij de huisarts is een probleem: "Wat een huisarts zou kunnen doen is veel vaker wijzen op de rol van voeding en bewegen. Wees matig met alcohol, koffie, thee en kruidig eten. Als je er gevoelig voor bent dat geeft dat glaasje wijn bij het eten al een slechte nacht. Veel vis, olijfolie, verse groente werkt is, daarentegen, wel aan te raden."

Klachten voorkomen

Dorenda van Dijken schreef samen met cardioloog Janneke Wittekoek het boek 'Hart & Hormonen', dat op de dag van de menopauze (18 oktober) verschijnt.

"We willen graag vrouwen met klachten helpen. Maar nog belangrijker, we willen helpen voorkomen dat er klachten komen. Die hormoonverandering gaat al sluipenderwijs van start. Daarom is het zaak om al vroegtijdig goed op je leefstijl te letten. Probeer die extra kilo's er tijdig af te krijgen om die slapeloze nachten te voorkomen!"

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie