Binnenland
WNL

Ollongren over bevrijdingsfestivals in financiële nood: 'Koste wat kost doorgaan'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ollongren over bevrijdingsfestivals in financiële nood: 'Koste wat kost doorgaan'

Minister van Defensie Kajsa Ollongren is glashelder in haar standpunt over de Bevrijdingsfestivals in ons land: "Die moeten doorgaan". "Als we naar hun financiën moeten kijken, dan moeten we dat doen", zei Ollongren in Sven op 1.

Kajsa Ollongren (minister van Defensie) over Bevrijdingsdag als nationale vrije dag en bedreigingen in deze tijd (5 mei 2023)

De Defensieminister reageert op de berichtgeving van RTL Nieuws over de financiële nood bij veel bevrijdingsfestivals. 'De buffers zijn leeg'. Zo kon het festival in Utrecht op het nippertje doorgaan, omdat bierbrouwer Grolsch en het K.F. Hein Fonds de portemonnee hebben getrokken. Hoe lang die festivals nog (gratis) door kunnen gaan, dat is een serieuze zorg bij organisaties.

Ollongren: "Het is echt belangrijk dat die festivals doorgaan. Wij leveren als Defensie al een bijdrage met het luchttransport van de artiesten, maar ik begrijp dat er in de evenementensector nog meer problemen zijn door de naweeën van corona. Als we daar naar moeten kijken, dan moeten we dat doen. Die festivals moeten doorgaan."

5 mei als officiële vrije dag

Daarbij hoort volgens Ollongren ook een officiële vrije dag. "Wat mij betreft wordt dit zo snel mogelijk een nationale vrije dag", zegt ze. De politiek moet daar dan ook werk van maken.

Uit het Vrijheidsonderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei blijkt dat 84 procent van de Nederlanders het een goed idee zou vinden. "Dat vind ik een mooie opsteker. Als je ziet hoeveel Nederlanders stilstaan bij deze dagen. Herdenken op 4 mei, vieren op 5 mei. Daar past dan ook bij dat zoveel mogelijk mensen dat kunnen doen, op een vrije dag".

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie