Binnenland
WNL

Remkes hekelt gedrag Amerikaanse aannemer stikstoffabriek Groningen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Remkes hekelt gedrag Amerikaanse aannemer stikstoffabriek Groningen

Als het aan Johan Remkes ligt, gaat de stikstoffabriek in het Groningse Zuidbroek eerder vandaag open dan morgen. "Laten we zorgen dat de fabriek met gezwinde spoed handen en voeten krijgt en het wantrouwen van Groningen niet verder aanwakkeren", stelde hij in Sven op 1.

De fabriek zal stikstof gaan toevoegen aan hoogcalorisch liquid natural gas en het zo veranderen in laagcalorisch gas, dat geschikt is voor huishoudens. Hierdoor kan de afschaling van Gronings gas worden versneld, iets wat volgens Remkes zeker moet gebeuren. "Laten we de gaskraan vroeg of laat definitief dichtdraaien." Dit moet volgens Remkes – directeur van het Nationaal Programma Groningen – uiterlijk in 2024 gebeurd zijn.

'Zwartepieterij'

Maar de fabriek is nog niet volledig gebruiksklaar en de Amerikaanse hoofdaannemer Air Products en onderaannemer Ballast Nedam liggen met elkaar in de clinch. Dat Air Products nu boos is over afspraken die niet zouden zijn nagekomen, kan op weinig begrip rekenen bij Remkes.

"Ik krijg de geur in de neus van zwartepieterij over schadeclaims", zegt Remkes. "Als ik het goed begrepen hebt komt de hoofdaannemer volgende week met een plan om de laatste finesses af te maken, dus in die context begrijp ik niet dat dit kon gebeuren."

Remkes bellen?

Remkes voert het gesprek met Sven Kockelmann op de dag dat Rutte IV – dat hij hielp verwekken en verleden jaar uit de brand hielp in het stikstofdossier – precies een jaar bestaat. De Groningse bestuurder constateert dat de stapeling van problemen sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo groot is geweest en stelt dat dit het jaar van de waarheid wordt.

"Het tweede jaar is altijd buitengewoon belangrijk voor een kabinet." Toch heeft Remkes vertrouwen in de vierde ploeg van Rutte; "dat men bijvoorbeeld vandaag weer bijeen komt over asiel, laat zien dat men de problemen onder ogen ziet", aldus de VVD-bestuurder. Over asiel hoeven we Remkes overigens niet te bellen, laat hij weten. "Er zijn mensen in dit land die daar veel meer verstand van hebben dan ik."

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie