Binnenland
AVROTROS

Dagje weg? Denk na over de buitenhuisdekking voor je kostbare spullen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dagje weg? Denk na over de buitenhuisdekking voor je kostbare spullen

Blijf je vanwege de coronacrisis in eigen land en ga je in plaats daarvan gezellig een dagje naar de Efteling, de dierentuin of een museum? Let dan extra goed op je spullen, waarschuwt Independer, want als je iets kwijtraakt of je wordt bestolen, dekt je reisverzekering niets.

Een reisverzekering, het woord zegt het al, is voor als je op reis gaat. Een dagje weg wordt niet als reis gezien. Raak je tijdens een dagje dierentuin je portemonnee kwijt of wordt je telefoon gestolen? Dan kun je geen aanspraak maken op je reisverzekering.

Wanneer spreek je van een reis?

Bas Knopperts, expert reisverzekeringen bij Independer: "Verzekeraars willen de reisverzekering graag voor iedereen betaalbaar houden. Veel gezinnen gaan vaak een dagje weg. Als de verzekering diefstal, verlies of schade tijdens zo'n trip altijd zou moeten dekken, wordt het onmogelijk om dat uit de premie te halen en moet de premie omhoog."

Ga je een dagje over de grens? Dan dekt de reisverzekering eventuele gemaakt kosten wel. Knopperts: "Een dagtrip naar het buitenland is wel verzekerd. Dat zien de verzekeraars ook als een reisje."

De reden daarvoor is volgens Knopperts dat mensen dat toch minder snel doen dan een dagje weg in eigen land en de kosten voor dat soort tripjes wel gedekt kunnen houden. "Het feit dat je in het buitenland bent, maakt dat je reisverzekering dekking biedt."

Overnachting maakt het verschil

Een andere uitzondering op de reisverzekering is als je een overnachting aan je dagje weg vastplakt. "In eigen land geldt dat je zodra je een overnachting hebt geboekt, het wordt gezien als een reisje en dat de reisverzekering schade, diefstal of verlies wel dekt."

Een overnachting kost toch snel al veel geld en soms wil je na een dagje weg 's avonds gewoon lekker thuis op de bank hangen. Wil je er dan zeker van zijn dat jouw spullen worden vergoed? Dan kun je ervoor kiezen om de buitenhuisdekking af te sluiten.

Knopperts: "Dat is een uitbreiding op je inboedelverzekering. Je inboedelverzekering dekt je spullen in huis. Met de buitenhuisdekking zijn je spullen, zoals je telefoon, portemonnee en laptop ook buiten de deur verzekerd."

Waar moet je op letten als je de buitenhuisdekking afsluit?

Een buitenhuisdekking bij je inboedel afsluiten kan best duur zijn. Je betaalt al gauw zes tot vijftien euro extra per maand. De reisverzekering is vaak een stuk goedkoper, maar daar zit dus de eis aan dat je op reis moet zijn.

Knopperts: "De buitenhuisdekking dekt altijd op elk moment buiten de deur en is ook niet gebonden aan recreatie. Deze verzekering biedt bijvoorbeeld ook dekking op je werk en in de trein."

Knopperts geeft als tip dat je je goed moet bedenken wat je meeneemt naar buiten en of de extra premie die je moet betalen het waard is. Neem jij vaak je hele dure telefoon en een laptop mee en wil je niet het risico lopen dat zodra er iets mee gebeurt, je daar zelf voor op moet draaien? Dan is het handig om de buitenhuisdekking af te sluiten.

"Je kunt ook een kort rekensommetje maken. Wat kosten je waardevolle spullen die je meeneemt naar buiten en hoeveel extra premie betaal je maandelijks? Dan kun je bepalen of het het waard is om dat risico af te dekken", zegt Knopperts.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie