Binnenland
KRO-NCRV

'Ik weet als viroloog als geen ander, we moeten het nog even volhouden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik weet als viroloog als geen ander, we moeten het nog even volhouden'

Het aantal coronabesmettingen is deze week flink gestegen. Terwijl het aantal ziekenhuisopnames opnieuw laag bleef, testten ruim vijfduizend mensen positief op het virus. De richtlijnen van het RIVM zijn duidelijk: blijf thuis bij verkoudheidsklachten. Maar het naleven ervan lijkt steeds moeilijker te worden. Het RIVM meldde maandag dat 90 procent van de mensen met covid-klachten gewoon naar de supermarkt gaat om boodschappen te doen en 43 procent gaat zelfs naar het werk. Viroloog Annemiek van der Eijk reageert bij Spraakmakers op de stelling om de herfst goed door te komen is meer coronadiscipline nodig. "Ik weet als viroloog als geen ander, we moeten het nog even volhouden, we moeten het met elkaar doen."

Video niet beschikbaar

Met de herfst op komst, zullen we steeds meer mensen met een loopneus zien die worstelen met de vraag wat te doen: moet ik thuisblijven of niet? "Het is belangrijk dat we met zijn allen zo veel mogelijk de richtlijnen volgen, om te voorkomen dat de kwetsbare groepen besmet raken. Daarom is het belangrijk dat we in kaart hebben waar de infecties zitten, waar die haarden zitten. Willen we voorkomen dat kwetsbare groepen besmet raken", benadrukt Van Eijk, viroloog en medisch coördinator klinische virologie bij het Erasmus MC.

Versoepelingen

Er zijn relatief weinig ouderen bij de besmettingen en er zijn relatief weinig ziekenhuisopnames. Waarom moet er toch een stapje bij? "Het gaat inderdaad goed, maar het stapje erbij is, blijf naar je omgeving kijken. Laat je testen als iemand in je omgeving ziek is bijvoorbeeld. We moeten blijven opletten, zeker omdat we nu meer verkoudheid hebben. Je kan het niet altijd aan het ziektebeeld zien of het corona is. Als je twee keer getest met met verkoudheidsklachten en het was negatief, wil dat niet zeggen dat het de derde keer ook negatief is", legt Van der Eijk uit. Zeker als we een nieuwe lockdown willen voorkomen, aldus Van der Eijk.

Testcapaciteit

Testcapaciteit is erg belangrijk, benadrukt Van der Eijk. Ook om te zorgen dat mensen aan het werk kunnen blijven, zeker ZZP-ers die anders geen inkomen hebben. "Daar wordt ook echt op ingezet, dat we mensen sneller kunnen testen en dat er ook sneller een uitslag is."

Er zijn met de nieuwe besmettingen relatief weinig ziekenhuisopnames bij gekomen. "Dat heeft verschillende oorzaken", aldus de Viroloog. "In maart waren ongelofelijk veel mensen besmet. Ook in die kwetsbare groep, en die mensen nemen nu passende maatregelen. Die zijn extra voorzichtig en dat zien we terug in getallen dat met name jongere mensen besmet zijn. En die worden niet zo ziek." De kunst is volgens Van der Eijk nu dat we zorgen dat de jongeren de ouderen niet besmetten. "Dat moeten we blijven volhouden. We testen nu heel veel, veel positieve uitslagen, maar ik denk dat er nu minder mensen besmet zijn. Je ziet wel de aantallen oplopen. Daarom weet ik als viroloog als geen ander: we moeten het nog even volhouden, we moeten het met elkaar doen."

Stand.nl: Om de herfst goed door te komen is meer coronadiscipline nodig

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie