Binnenland
KRO-NCRV

Frans Timmermans liet traantje bij toespraak koning Willem-Alexander

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Frans Timmermans liet traantje bij toespraak koning Willem-Alexander

Eurocommissaris Frans Timmermans hield het bij de toespraak van koning Willem-Alexander niet droog. Dat vertelt hij in het NPO Radio 1 programma 1 op 1. "Ik zal dit nooit vergeten."

In zijn rede van gisteravond tijdens dodenherdenking op de Dam in Amsterdam, refereerde de koning voor het eerst aan de kritiek op het optreden in de Tweede Wereldoorlog van zijn overgrootmoeder Wilhelmina: 'Medemensen, medeburgers in nood, voelden zich in de steek gelaten. Onvoldoende gehoord, onvoldoende gesteund, al was het maar met woorden. Ook vanuit Londen, ook door mijn overgrootmoeder, toch standvastig en fel in haar verzet. Het is iets dat me niet loslaat.'

Dries Roelvink en Frans Timmersmans hielden het niet droog bij speech Willem-Alexander

"We zaten met zijn allen te kijken, met mijn vrouw en twee kinderen", vertelt Timmermans vanuit Brussel. "Ik zag de koning zijn, zijn stem was anders. We hadden van tevoren al het verhaal van Arnold Grünberg gehoord. De toespraken raakten me allebei heel erg diep. Ook omdat ze precies ingingen op het punt dat mij mijn hele volwassen leven al bezighoudt: waarom zijn er ideologieën die mensen aanvallen niet op wat ze doen, maar om wie ze zijn."

De koning sprak ten overstaande van een lege Dam in Amsterdam ook de woorden: 'Niet wegkijken. Niet goedpraten. Niet uitwissen. Niet apart zetten. Niet normaal maken wat niet normaal is.' Timmermans: "Op de een of andere manier maakte een lege Dam nog tien keer méér meer indruk dan een volle Dam. Het tilde koning op een nog hoger plan. Echt onvoorstelbaar, ik zal dit nooit vergeten."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie