Binnenland
KRO-NCRV

Diederik Samsom: ‘Op 21 december ligt er een klimaatakkoord’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Diederik Samsom: ‘Op 21 december ligt er een klimaatakkoord’

Op 21 december, in de middag, ligt er een klimaatakkoord waar alle partijen zich aan committeren. Dat zegt Diederik Samsom, voorzitter van de klimaattafel bebouwde omgeving in het radioprogramma 1op1.

Samsom: ‘Op 21 december ligt er een klimaatakkoord’

“Alle partijen, ook het kabinet, moeten zich dan houden aan de afspraken, anders hebben we een probleem”, zegt Diederik Samsom. Als voorzitter van de klimaattafel Bebouwde omgeving houdt hij zich bezig met het klimaatneutraal maken van woningen. “Tot 2030 moeten we 1,5 miljoen woningen onder handen nemen. Dat is veel, maar wel te doen.”

Op 21 december, na de ministerraad, ligt er volgens Samsom een akkoord. “Ik heb de indruk dat iedereen richting de finish werkt, er is geen reden om te wanhopen. Het kabinet mag aarzelen tot 21 december, daarna moeten ze een aantal knopen doorhakken.”

Burger geen geld kwijt aan energietransitie

Grote zorg is dat de gewone burger uiteindelijk met een torenhoge rekening zit, door het aanschaffen van warmtepompen en het isoleren van woningen. Samsom denkt dat de burger uiteindelijk geen extra geld kwijt is aan de energietransitie. “Dat betaalt zich uit in de energierekening. Wie zijn huis verbouwt, krijgt een lagere energierekening.” Ook wil hij het draagvlak behouden door mensen met een lager inkomen te ontzien. De vervuiler moet dus gaan betalen.

Nog nooit zoveel CO2-uitstoot

Ondertussen begint de tijd te dringen. Nederland haalt bij lange na de CO2-doelstelling niet, sterker nog, we hebben met z’n allen in de wereld nog nooit zoveel CO2 uitgestoten. Door de economische groei komen we niet verder dan 15 procent minder uitstoot dan in 1990, berekenden drie gerenommeerde onderzoeksbureaus. Dat moet 25 procent zijn. “De doelstelling is vrij zwaar”, zegt Samsom. Hij vreest ook voor de komende update van het CBS, “maar laten we ons op de toekomst focussen. Het is echt te doen.”

Ster advertentie
Ster advertentie