Binnenland
NOS

Twintig besmettingen in het Zuyderlandziekenhuis in Heerlen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Twintig besmettingen in het Zuyderlandziekenhuis in Heerlen

Twintig medewerkers van het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Dat schrijft De Limburger. Drie chirurgen zouden besmet zijn met het virus, waarvan er één ook op de Intensive Care ligt. De bron van de besmettingen is nog niet achterhaald.

"We hebben heel uitgebreid getest door onszelf. Uit 180 tests zijn deze twintig medewerkers positief bevonden. Gelukkig hebben we sinds een dag of vijf geen positieve mensen meer getest", vertelt David Jongen, bestuursvoorzitter van het ziekenhuis, in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Twintig medewerkers van de operatiekamers zijn positief getest, onder wie drie chirurgen. Een van hen is opgenomen op de intensive care van zijn eigen ziekenhuis. In totaal telt het Zuyderland zo'n 180 tot 190 medewerkers die betrokken zijn bij een operatie. Er zijn volgens Jongen geen aanwijzingen dat het personeel patiënten heeft aangestoken. Vanwege de besmettingen zijn twee van de 19 operatiekamers van het ziekenhuis gesloten.

Besmetting vond waarschijnlijk niet plaats in operatiekamer

"Het is waarschijnlijk niet op de operatiekamer gebeurd. We denken dat het van buitenaf naar binnen is gekomen. Het kan natuurlijk gebeuren onder het genot van een kop koffie. Maar het is niet uniek, overal in Nederland zie je dit soort bubbels. Dat hoort er helaas bij."

Voor zorgmedewerkers is het lastig om anderhalve meter afstand te houden. Zorg blijkt voor het grootste deel toch echt een contactberoep. "Maar beter beschermd dan op een operatiekamer ben je niet. Dat komt door met name de beschermende kleding."

Geen eenduidige bron gevonden

Uit het contactonderzoek dat is uitgevoerd komt niet een eenduidige bron van het virus. "We weten niet wie de eerste was, en als het er zo veel zijn, dan wordt de hoeveelheid heel diffuus. We zijn het op het spoor gekomen doordat onze mensen ziek werden."

Er zijn echter geen patiënten besmet geraakt met het virus en de reguliere zorg kan voor het grootste deel gewoon doorgaan, ondanks dat het ziekenhuis twee operatiekamers heeft moeten sluiten als gevolg van personeelsgebrek. Verder merken ze ook in het ziekenhuis dat er minder personeel aanwezig is.

RJN Zuyderlandziekenhuis

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie