Binnenland

Buma: ‘Hulporganisaties moeten drenkelingen redden maar niet mensen aan boord wenken’
WNL

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Buma: ‘Hulporganisaties moeten drenkelingen redden maar niet mensen aan boord wenken’

CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma vindt dat humanitaire organisaties in de Middellandse Zee goed werk doen wanneer ze mensen redden uit zee, maar dat ze er niet goed aan doen mensen ‘van het vasteland aan boord te wenken’.

Buma vindt het vreemd dat ngo’s zo dicht aan de Afrikaanse kust gaan varen dat ze vluchtelingen bij wijze van spreken direct oppikken van mensensmokkelaars. “Ik vind echt dat je grote vraagtekens moet plaatsen bij wat de organisaties doen. En dan moet je ook zeggen: dit werkt niet meer.”

De CDA-leider vindt het goed dat humanitaire organisaties drenkelingen opvissen, maar heeft het gevoel dat mensen nu bijna vanaf het vasteland aan boord worden gewenkt.

Orbán

Buma geeft de Hongaarse premier Orbán in zoverre gelijk dat het doel inderdaad is om geen economische migranten meer toe te laten en mensen die hier al zijn maar niet mogen blijven terugsture.
“Hij zegt het wat kort door de bocht, maar het komt wel in de buurt.”

Buma vindt het erg inconsequent van de Hongaar dat hij zelf geen migranten wil toelaten, maar van een land als Nederland wel verwacht dat het Hongaarse arbeiders toe laat.

Buma: “Als hij heel stevig zegt ‘ik ga over mijn eigen migratiebeleid’, dan zeg ik hallo, je bent wel lid van het Schengen-gebied en dat wil je ook heel graag. Dus ik vind hem altijd erg dubbel.”

Ster advertentie
Ster advertentie