Naar homepage
Binnenland

Feit of fictie: Sterven koala's uit door de bosbranden in Australië?
AVROTROS

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of fictie: Sterven koala's uit door de bosbranden in Australië?

Koala Lewis werd vorig week wereldnieuws toen hij werd gered uit een brandend bos. Vandaag is de koala vanwege zijn ernstige brandwonden ingeslapen. Gaan meer koala's Lewis achterna door de bosbranden in Australië? Sommige deskundigen beweren van wel. In Radio EenVandaag factchecken we of koala's inderdaad uitsterven.

'Koala's zijn functioneel uitgestorven door de hevige bosbranden in Australië', zegt Deborah Tabart van de Australia Koala Foundation. Maar wat blijkt: zó erg zijn de koala's er nog niet aan toe.

Nog niet officieel 'zwaar bedreigd'

Henk Simons, expert Natuurbeheer bij IUCN Nederland, zegt dat er 2012 rond de 20.000 koala's in New South Wales leefden, een deelstaat die zwaar getroffen is door de bosbranden. "Het aantal koala's gaat achteruit, zeker door dit soort rampen, maar dit is nog wel een levensvatbare populatie."

In feite kan de koala in New South Wales zich dus nog voortplanten. "De koala heeft niet de classificatie 'zwaar bedreigd' op de rode lijst van de IUCN", voegt Simons toe. En omdat er ook koala's in Australië leven waar geen bosbranden zijn, zal de koala niet snel uitsterven.

'Bos brandt als een lier'

De bosbranden in Australië houden al weken aan. Terwijl het de echte warme zomer in het land nog moet beginnen. Dat het leefgebied van veel koala's in brand staat, komt volgens bioloog en primatoloog Jan van Hooff door de eucalyptusbladeren. "Het hoofdvoedsel van de koala bestaat uit die bladeren."

"Dat koala's die eten, is belangrijk voor de natuur omdat ze zo de hoge boomkruinen kaal eten. Daardoor komt er weer zonlicht op de bodem, wat goed is voor het bos. Maar eucalyptusolie, wat in de bladeren zit, is heel brandbaar. Dat fikt als een lier!"

Redders in nood

Veel koala's zitten nu dus gevangen in een vuurzee, maar dat betekent niet dat ze volledig aan hun lot worden overgelaten. De koala is een nationaal icoon van Australië en dus doen de Aussies veel moeite om het schattige buideldier te redden. Australiëkenner Ad Borsboom: "Er is een aantal koala-hospitals geopend, waarin de beestjes die in de vlammen gewond zijn geraakt verzorgd worden. Er is ook een hele funding op gang gekomen, ook met steun van de overheid. Er komen miljoenen binnen om het leefgebied van de koala te beschermen."

Het gaat dus ondanks de reddingspogingen, niet goed met de koala. Maar functioneel uitgestorven is het dier nog niet. De claim van Deborah Tabart, oprichter van de Australia Koala Foundation, is dus onjuist.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie