Binnenland
BNNVARA

Plaatselijk Belang Nieuw-Weerdinge wil camera's bij ieder huis vanwege groep overlastgevers uit AZC

foto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Plaatselijk Belang Nieuw-Weerdinge wil camera's bij ieder huis vanwege groep overlastgevers uit AZC

Plaatselijk Belang Nieuw-Weerdinge wil beveiligingscamera's bij ieder huis vanwege overlastgevers uit het asielzoekerscentrum in buurgemeente Ter Apel. 1500 camera's moeten er komen, aan iedere gevel één. Dus is Wim Katoen, voorzitter van het Plaatselijk Belang Nieuw-Weerdinge, een inzamelingsactie gestart, zegt hij in De Nieuws BV.

Plaatselijk Belang Nieuw-Weerdinge wil camera's bij ieder huis vanwege groep overlastgevers uit AZC

Video niet beschikbaar

Dagelijks klachten

Als voorzitter krijgt Katoen dagelijks klachten binnen van dorpsbewoners over overlast. Zo stond er laatst 's nachts een AZC'er bij een meisje van veertien jaar in de slaapkamer, vertelt hij. "Dan gaat het wel ver genoeg. Er schijnt verder geen oplossing te zijn om deze groep mensen aan te pakken. Dan moeten we maar cameratoezicht, dat we het echt helemaal goed kunnen vastleggen wat ze doen. Misschien dat ze dan aangepakt kunnen worden."

Katoen benadrukt dat het absoluut niet om alle bewoners van het AZC gaat. "De reguliere asielzoeker, daar heb je geen enkele last van! Dat zijn gezinnen met kinderen die ook last van deze groep hebben. Het zijn puur jonge jongens, meestal van Noord-Afrikaanse afkomst zoals ze zeggen, die geen kans maken op asiel en die overal rotzooi lopen te trappen."

Ook Anita Louwes, fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad van Emmen, herkent de problemen. Zij - en de rest van de gemeenteraad - maakt zich al lange tijd zorgen. "Dit is een omgeving waar wij wonen, wat over het algemeen gemoedelijk is. (..) Waar het eigenlijk heel normaal is dat je je autodeur niet op slot doet 's avonds, en dat je de achterdeur van je huis open laat staan. Dat is allang voorbij in Nieuw-Weerdinge. Dat kan allang niet meer en dat is eigenlijk een kwalijke zaak. Dit is geen incident meer.“

Vertrouwen in de spreidingswet

Er moet dan ook echt actie worden ondernomen, vindt Louwes. Ze had veel vertrouwen in de spreidingswet. "Dan kan je de druk hier uit Ter Apel wat weghalen. Dan kunnen mensen naar andere plekken, waardoor er hier ruimte ontstaat en er minder overlast ontstaat." Ze noemt het 'een heel kwalijke zaak' dat het nieuwe kabinet de wet waarschijnlijk 'de nek zal omdraaien'.

"Die wet had ons op korte termijn in ieder geval kunnen helpen. (..) Ik hoor ook niks over een ander beleid om die overlast wel aan te pakken. Dan sta je volledig met lege handen", zegt Katoen. Hij is nu een inzamelingsactie gestart om maar liefst 1500 beveiligingscamera's aan ieder huis in Nieuw -Weerdinge op te hangen. Maar dat is natuurlijk niet de oplossing, vindt hij. "Er zullen passende maatregelen vanuit de landelijke overheid moeten worden genomen om deze groep apart te zetten. Dus niet meer in de samenleving te laten rondlopen. Dan is de rust terug."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie