Binnenland
NOS

Trump verzoenend in State of the Union, behalve over grensmuur

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump verzoenend in State of the Union, behalve over grensmuur

President Trump heeft in de State of the Union een verzoenende toon aangeslagen richting de Democraten, maar bij de ruzie over een muur op de grens met Mexico hield hij voet bij stuk. "Ik laat hem bouwen", zei Trump over de grensmuur die volgens hem illegale immigratie moet voorkomen.

Trump hield de State of the Union, een van de belangrijkste toespraken van het jaar, voor het voltallige Amerikaanse Congres. Hij maakte er ook bekend dat hij op 27 en 28 februari in Vietnam een nieuwe ontmoeting heeft met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Het was de eerste keer dat Trump het Congres toesprak sinds de Democraten de meerderheid hebben veroverd in het Huis van Afgevaardigden. De Senaat is nog wel in handen van de Republikeinen.

Trump begon zijn jaarlijkse speech met een oproep. "Miljoenen burgers kijken nu naar ons, in de hoop dat we niet als twee partijen zullen regeren, maar als één natie", zei hij.

Grensmuur

De grenskwestie was een van de hoofdmoten van de State of the Union. Trump ging minutenlang in op de gevaren van grootschalige immigratie. Volgens hem leidt die tot criminaliteit en slechtere leefomstandigheden voor Amerikanen. Trump noemde illegale migranten herhaaldelijk "aliens".

De president riep de Democraten op om zijn plannen voor een grensmuur toch te steunen. "Muren werken en muren redden levens. Dus laten we samenwerken en een compromis sluiten."

"Hij deed toch weer een poging om die muur te verkopen, in het hol van de leeuw dit keer", zegt correspondent Wouter Zwart over de toespraak. "Hij stond hier voor het eerst voor een zaal waar de meerderheid tegen hem was. Dat verandert enorm de sfeer, dat was bijzonder om te zien."

In het eerste deel van de State of the Union hamerde Trump vooral op economische successen. Volgens de president is de werkloosheid in de Verenigde Staten de laagste in een halve eeuw en zijn meer dan vijf miljoen Amerikanen daardoor niet langer afhankelijk van voedselbonnen.

Tegelijkertijd waarschuwde hij dat de economische voorspoed gevaar loopt door "belachelijke partijdige onderzoeken", een verwijzing naar het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. Die kijkt naar de Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Belangrijk onderdeel van Muellers onderzoek is in hoeverre het campagneteam van Trump zich met de Russen heeft ingelaten.

Vrouwen

Er waren ook momenten dat Trump van alle aanwezigen applaus kreeg, zegt Zwart. "Bijvoorbeeld toen hij het had over lagere medicijnprijzen."

De president stond ook stil bij het toenemende aantal werkende vrouwen en bij honderd jaar vrouwenkiesrecht in de Verenigde Staten. "We hebben nu meer vrouwen in het Congres dan ooit tevoren", zei Trump. Veel Democratische vrouwelijke afgevaardigden waren gekleed in het wit en applaudisseerden luid.

Ster advertentie
Ster advertentie