Binnenland
KRO-NCRV

OMT-lid Marc Bonten kan leven met versoepelingen kabinet

foto: Screenshot WNL op Zondag/NPOfoto: Screenshot WNL op Zondag/NPO
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid Marc Bonten kan leven met versoepelingen kabinet

Ondanks dat er door het kabinet gisteren voor het eerst is afgeweken van het OMT-advies kan Arts-microbioloog van het UMC Utrecht en OMT-Lid Marc Bonten leven met de versoepelingen. "Vanuit medisch oogpunt was dit geen verstandig besluit, maar er zijn meer belangen dan het ziekenhuisbelang", zei hij bij 1 op 1.

Bonten zegt te kunnen leven met het besluit van het kabinet, maar of het uiteindelijk een verstandig is, durft hij niet te zeggen. "Dat moeten we gaan zien."

Besmettingen

De regering zegt dat versoepelingen mogelijk zijn omdat de modellen van het RIVM voorspellen dat de piek in het aantal besmettingen ongeveer bereikt is. Volgens Bonten is er spraken van een plateau, maar is dat op dit moment "een glooiend landschap". "De besmettingen kunnen nog een tijdje iets toenemen of afnemen, daarna komt pas een echte daling door het vaccinatietraject."

Het OMT had juist aangeraden om te wachten met het versoepelen. Als je nog even had gewacht zou de curve eerder omlaag gaan is de redenatie. "De versoepelingen hebben effect hoe laat de curve omlaag zal gaan", aldus Bonten.

Vertrouwen op daling mei

Het is een politiek besluit geweest en voor het eerst dat er wordt afgeweken van het advies van het Outbreak Management Team. "Dat mogen ze. Voorheen werd er altijd op basis van de modellen gezegd dat de maatregelen verscherpt moesten worden, nu is dat juist andersom en wordt er op basis van de modellen versoepeld."

Premier Rutte sprak gisteren tijdens de persconferentie over een spannende keuze die er gemaakt wordt. Op basis van statistische modellen deze beslissingen nemen. Bonten snapt de aarzeling heeft er desondanks vertrouwen in dat de coronacijfers in mei weer zullen dalen.

Vaccinatiebereidheid

"De belangrijkste aanname daarin is dat het vaccinatieprogramma doorgaat volgens het plan. En dat gaat heel goed. Een maand geleden waren er nog veel onzekerheden, maar er komen nu steeds meer vaccins naar ons land en ze worden ook snel gezet."

De grootste onzekere factor is volgens het OMT-lid de vaccinatiebereidheid. "Daarom moeten we blijven benadrukken hoe veilig ze zijn en hoe belangrijk ze zijn.Hoe sneller we vaccineren hoe sneller we uit de ellende zijn."

Mooie zomer

Minister De Jonge spreekt in de persconferenties steeds van 'een mooie zomer'. Volgens Bonten gaan we die kant op. "In mei gaan we een daling zien. Daar mogen we op rekenen gezien het vaccinatietempo en de resultaten in Israël en Engeland. Daarna denk ik dat we een zomer hebben zoals het afgelopen jaar en dan met een betere bescherming voor een opleving van het virus in het najaar."

OMT-lid Bonten kan leven met versoepelingen kabinetDownload de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie