Binnenland

Rutte: enige bescheidenheid is op zijn plaats

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte: enige bescheidenheid is op zijn plaats

[NOS] VVD-leider Rutte doet bescheiden over het feit dat zijn partij als grootste uit de verkiezingen is gekomen. "We zijn de op-een-na-kleinste grootste partij uit de geschiedenis", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. En: "We moeten eerst maar eens kijken wat de definitieve uitslag is."

Rutte verwijst naar de verkiezingen in 2010. Toen was de VVD met 31 zetels de allerkleinste grootste partij ooit na de verkiezingen. De partij staat nu op 33 zetels.

Rutte zei vannacht al dat hij niet vooruit wil lopen op de formatie. Hij wees erop dat het wel vaker is voorgekomen dat de grootste partij niet de premier leverde.

Ook wil hij niet speculeren over de vraag hoe het komt dat zijn partij zo'n eindsprint heeft gemaakt. "Wij zitten middenin de verkiezingsstrijd", waarmee hij wil zeggen dat hij niet kan overzien of er sprake was van een eindsprint of een premiersbonus, of misschien nog een ander fenomeen dat kiezers naar de VVD leidde.

Bellen met Samsom

Hij wijst er wel op dat de VVD het met GroenLinks het beste heeft gedaan op Facebook en Twitter. "Wij hadden met die partij het grootste bereik op social media", zegt hij.

Rutte zei dat hij gisteravond al heeft gebeld met PvdA-leider Asscher en met diens voorganger Samsom. "Ik heb met beide mannen heel intensief samengewerkt", zei hij op NPO Radio 1. "En ik had echt gehoopt dat links deze mannen zou belonen voor het kabinetsbeleid van de afgelopen jaren. Ik vind het heel jammer dat dat niet is gelukt. Ik had hun dat echt gegund."

Over de uitgebleven overwinning van de PVV zegt hij blij te zijn dat "we het populisme een halt hebben kunnen toeroepen", maar dat het populisme daarmee niet is verdwenen. Hij zegt zich te zullen bekommeren om de kiezers die op de PVV hebben gestemd. "Ik snap goed dat zij zich de vraag stellen na de economische crisis: is de politiek nog wel voor mij?"

Ster advertentie
Ster advertentie