Binnenland

Kroonprinses Amalia: 'Ik zal nooit iets ondertekenen wat de vrijheid van meningsuiting wegneemt'

AVROTROS
foto: Uitgeverij Pluimfoto: Uitgeverij Pluim
  1. Nieuwschevron right
  2. Kroonprinses Amalia: 'Ik zal nooit iets ondertekenen wat de vrijheid van meningsuiting wegneemt'

Op 7 december viert Amalia, Prinses van Oranje en troonopvolger van Koning Willem Alexander, haar achttiende verjaardag. Traditiegetrouw en ter ere van dit grote moment, verschijnt vandaag het boek 'AMALIA'. Een korte rondreis langs, voor haar, de belangrijkste plekken. Geschreven door theatermaakster en schrijfster Claudia de Breij en speciaal voor Blok&Toine uitgebreid onder de loep genomen door Rick Evers, koningshuiskenner.

Nog geen week hebben ze met elkaar opgetrokken, maar in een videogesprek waarin Claudia de Breij en kroonprinses Amalia terugblikken op hun samenwerking en het eindresultaat bespreken is de chemie tussen de twee duidelijk zichtbaar.

"Ik vind hem heel cool. Ik vind het nog steeds erg onwerkelijk dat dit boek er echt komt. Het boek schildert een mooi portret van wie ik ben en ik ben erg benieuwd hoe ik er over veertig jaar over denk als ik dit teruglees", zegt Amalia in het videogesprek als reactie op het boek.

Een stukje van Amalia

Evers hoopte vooral op een boek waarin we Amalia beter leren kennen en dat is volgens hem goed gelukt. "Het boek is heel open en er komen een aantal woorden in voor die je sowieso niet had verwacht in het boek van Beatrix."

Het beeld dat we volgens Evers in dit boek krijgen van Amalia is dat het enerzijds een normaal meisje is die net als alle andere meisjes van die leeftijd tegen bepaalde problemen aanloopt, zoals onzekerheid en social media.

"Anderzijds lijkt ze erg op Beatrix. Ze heel perfectionistisch en houdt bijvoorbeeld heel erg van tiara's. Zo zegt ze ook in het boek dat de jongens in Nederland niet zo gesoigneerd zijn, zoals de jongens in Duitsland."

Vrijheid van meningsuiting

Over het koningschap zelf denkt prinses Amalia nog niet na. Evers: "Daarvoor moeten we over een paar jaar nog weer terugkomen, zegt ze in het boek. Zo ver heeft ze er nog niet over nagedacht en ook niet hoeven denken."

Als het over nationaal socialisme gaat, zet ze zichzelf op de rem. "Wel zegt ze dat als er ooit een moment gaat komen waarbij ze een wet zal moeten ondertekenen die de vrijheid van meningsuiting wegneemt, zij die nooit zal ondertekenen", zegt Evers.

Papa, sport veel en blijf gezond

Dat Amalia ooit gaat trouwen, staat vast. De koets en bruidsjurk heeft ze zelfs al uitgezocht, zo lezen we in het boek. Maar wel met de man waar zij van houdt en dan hoopt ze heel erg dat ze bevoorrecht is om kinderen te krijgen.

Voorlopig heeft ze in ieder geval nog geen zin om Koningin te worden. Evers: "Zo heeft ze een goede tip voor haar vader, Koning Willem Alexander: sport veel en blijf gezond."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie