Naar homepage
Binnenland

Een hond op kantoor zorgt voor minder stress
AVROTROS

foto: Stockfoto: Stock
  1. Nieuwschevron right
  2. Een hond op kantoor zorgt voor minder stress

Kantoorhonden worden alsmaar populairder. Na internationale bedrijven als Google, Amazon en Nestlé schaffen Nederlandse bedrijven nu ook vaker een viervoeter aan. In de Volkskrant zei Maarten Reijalt, van de Nederlandse vestiging van (hondenbezittend) Pfizer, dat een kantoorhond leidt tot een verbeterde werksfeer en tot lager ziekteverzuim. Klopt dat inderdaad?

Hond Dolly is de 'trouwe' viervoeter van het Zeeuwse bedrijf Viavox. De reden dat het bedrijf een kantoorhond nam is volgens eigenaar Caroline van Cranenburgh eigenlijk afgekeken van een ander bedrijf. "Ik was daar op bezoek en de eigenaar van dat bedrijf was zo enthousiast erover dat ik het heb besproken met mijn collega's. Zij moeten er ook mee gaan lopen, niet alleen als het mooi weer is. Zij vonden het een goed idee, dus toen hebben wij Dolly gekocht."

Een hond hebben kost tijd

Wie een hond heeft als huisdier weet hoeveel tijd daar in gaat zitten. Uitlaten, voeren, met de hond spelen. Er komt veel bij kijken. Dat moet ook gebeuren op kantoor en zou ten koste kunnen gaan van het werk. Toch levert een hond veel positiefs op. "Als je kijkt naar de uren dat je productief bent dan kost het inderdaad tijd, maar als je kijkt naar wat het oplevert dan is de hond uitlaten nog zo gek nog niet. Je krijgt betere ideeën en je ervaart minder stress als je even de hond uitlaat ", zegt gedragspsycholoog Lotte Spijkerman.

Minder stress

Ondanks de tijd die je kwijt bent aan het verzorgen van een hond leidt het toch tot lager ziekteverzuim. "Dat kun je stellen als een feit. Er is een grote stapel met onderzoek waaruit blijkt dat mensen die in aanraking komen met een dier heel erg stressverlagend is. Een van de grootste oorzaken van ziekteverzuim is stress, dus je zou kunnen zeggen dat een kantoorhond inderdaad ziekteverzuim verlaagt", zegt Spijkerman. Of het ook echt de werksfeer verbetert, is volgens Spijkerman afhankelijk van of de hond en de werknemers een goede match zijn of niet.

Dolly bevalt in ieder geval goed bij de werknemers van Viavox. "Iedereen loopt met haar, ook als het regent. Het is heerlijk om even een frisse neus te halen. Anders zitten we de hele tijd achter de computer", zegt van Cranenburgh.

In de rubriek Feit of Fictie checkt Martijn Rosdorff dagelijks een stelling: is deze waar of niet waar? Vind meer factchecks uit deze rubriek op Eenvandaag.nl of op Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie