Binnenland

Honderden gewonden door politiegeweld bij referendum Catalonië

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Honderden gewonden door politiegeweld bij referendum Catalonië

[NOS] In Catalonië zijn zeker 337 mensen gewond geraakt door acties van de politie, zeggen de Catalaanse autoriteiten. Sommige gewonden zouden er slecht aan toe zijn.

In Catalonië grijpt de Spaanse politie in om te voorkomen dat het referendum over afscheiding van Spanje door kan gaan. De Spaanse regering is fel tegen de illegale stembusgang en doet er alles aan om die te frustreren.

Duizenden agenten van de nationale politie zijn actief in Catalonië. Zij hebben stembussen en stembiljetten in beslag genomen.

Bij sommige stembureaus worden de politiemensen tegengehouden door voorstanders van het referendum. Zij blokkeren de ingang, zodat de nationale politie niet naar binnen kan om spullen in beslag te nemen. Mensen die de politie tegenwerken, worden hardhandig aan de kant geduwd.

De competitiewedstrijd tussen FC Barcelona en Las Palmas wordt zondagmiddag (16.15 uur) zonder publiek gespeeld. Barcelona neemt in een statement afstand van het politie-optreden vandaag in Catalonië en laat daarom de wedstrijd zonder publiek spelen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Premier

De Catalaanse premier Carlos Puigdemont wilde om 09.30 uur zijn stem uitbrengen in een sporthal in Girona. Maar daar kon hij niet naar binnen, doordat de Guardia Civil, een speciale politie-eenheid, dat stembureau had omsingeld. Daarom heeft Puigdemont ergens anders zijn stem uitgebracht.

De Spaanse regering heeft de afgelopen weken duizenden agenten naar Catalonië gestuurd om het referendum tegen te houden. Madrid staat lijnrecht tegenover de Catalaanse regering, die juist alles op alles zet om vandaag de volksraadpleging te houden.

Ook op digitale wijze is het referendum tegengewerkt door de Spaanse autoriteiten. Het informatiesysteem dat de Catalaanse organisatie gebruikt, is platgelegd. De kieslijsten waren daardoor niet beschikbaar en het was voor stembureauleden niet mogelijk om de identiteit van kiezers te controleren.

Uiteindelijk waren de kieslijsten via een andere site toch toegankelijk, waardoor het stemmen kon beginnen.

Stembiljetten

De Spaanse regering zei gisteravond al een groot deel van de beoogde stembureaus te hebben gesloten. De Catalaanse regering zegt dat kiezers hun stem mogen uitbrengen bij een ander stembureau als hun eigen stembureau is gesloten.

Mochten er geen stembiljetten beschikbaar zijn, kunnen mensen volgens de Catalaanse regering ook stembiljetten thuis uitprinten en die meenemen.

De Spaanse regering in Madrid spreekt van illegale verkiezingen en heeft er de afgelopen dagen alles aan gedaan om het referendum tegen te houden. Miljoenen stembiljetten zijn in beslag genomen, stembureaus gesloten en agenten hebben het Catalaanse communicatiecentrum bezet.

Het referendum is door het Spaanse Constitutionele Hof verboden. Gisteravond werd in Barcelona, Madrid en andere Spaanse steden gedemonstreerd voor het behoud van de eenheid van Spanje.

Ster advertentie
Ster advertentie