Binnenland

Orkaan Irma trekt richting westkust Florida, grote ravage op Cuba

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Orkaan Irma trekt richting westkust Florida, grote ravage op Cuba

[NOS] De verwoestende orkaan Irma is onderweg naar het vasteland van de Verenigde Staten. Vanavond laat, rond 23.00 uur Nederlandse tijd, zal het oog van de orkaan aan land gaan in Florida, bij de stad Naples. Het oog kan vannacht grote steden als Cape Coral, Tampa en Saint Petersburg vol raken.

Aan de kust hadden inwoners de hele dag al te maken met regenval en rukwinden. In Florida zitten nu zo'n anderhalf miljoen mensen zonder stroom. 127.000 mensen zitten in opvanglocaties. Er wordt gewaarschuwd voor grote overstromingen. Sommige straten in Miami en Napels zijn al ondergelopen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gevaar op de Keys nog niet geweken

Het oog is inmiddels voorbij de Florida Keys getrokken, de eilanden ten zuiden van het vasteland. Daar zijn windstoten gemeten van 165 kilometer per uur, die gepaard gingen met hoge golven. Het National Hurricane Centre waarschuwt dat het gevaar op de Keys nog niet is geweken. Door de harde wind kunnen er nog steeds overstromingen ontstaan.

Gouverneur Rick Scott van Florida heeft president Trump gevraagd de situatie uit te roepen tot een grote ramp, zodat er extra hulp kan worden ingezet. Eerder riep hij meer dan zes miljoen mensen al op om hun huis te verlaten.

President Trump: 'Ga gewoon weg'

Ook president Trump zei inwoners weg te gaan uit de verwachte baan van Irma. "Maak je geen zorgen over je bezittingen, ga gewoon weg", zei hij. "Eigendommen zijn te vervangen, levens niet."

Irma kwam van Cuba, waar de orkaan was afgezwakt tot categorie 3. Maar boven het warme water van de Straat van Florida werd de orkaan er weer een van de vierde categorie.

Ravage op Cuba

Ook op Cuba heeft orkaan Irma een ravage aangericht. Het is de eerste keer sinds 1924 dat een orkaan van de vijfde en zwaarste categorie over het land raast. Gaandeweg zwakte de kracht af tot de derde categorie, maar de windstoten waren nog zwaar genoeg om de daken van huizen te trekken en zeker 39 gebouwen in te laten storten. Of er doden zijn gevallen, is ook nog niet bekend.

"Ik vond het angstaanjagend. Ik werd rond een uur of twee wakker en toen ging het ontzettend tekeer", zegt de Nederlandse journalist Huib Afman, die in Havana is. "Ik dacht echt dat de luiken voor mijn ramen het zouden gaan begeven." Toen de orkaan het eiland op kwam, werden windsnelheden gemeten tot wel 200 kilometer per uur. Eenmaal in Havana was dat ongeveer 170 kilometer per uur.

Op meerdere plekken op het eiland is de stroom vannacht uitgevallen en nog niet hersteld. President Raúl Castro heeft bekendgemaakt dat het elektriciteitsnetwerk in het land zwaar is beschadigd door Irma. Ook de betaalautomaten werken niet meer op veel plekken, waaronder in Havana.

Ster advertentie
Ster advertentie