Binnenland
AVROTROS

Tuinen moeten groener: 'Dichtstraten is echt niet meer van deze tijd'

foto: ANP Kippafoto: ANP Kippa
  1. Nieuwschevron right
  2. Tuinen moeten groener: 'Dichtstraten is echt niet meer van deze tijd'

Bewoners van het stadsdeel Oud-West in Amsterdam hebben hun tuin binnenkort voor nog maar 50 procent betegeld. Minstens de helft wordt groen. Dat zijn de maatregelen van bestuurslid Melanie van der Horst. Het moet helpen het regenwater beter weg te laten lopen. "Goede maatregel, dichtstraten is echt niet meer van deze tijd", zegt tv-tuinman Lodewijk Hoekstra in Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

Van der Horst noemt dit deel van de hoofdstad het 'meest versteende stukje van heel Nederland'. Om het regenwater beter af te lopen komt ze nu met deze maatregelen. Mensen die hun tuin al vol hebben liggen met tegels, hoeven niks weg te halen. Maar bij het opnieuw aanleggen van de tuin, kan een handhaver langskomen, zo schrijft AT5.

Tegels evenveel werk als groen

Hoekstra vindt de maatregelen van Van der Horst een goed idee. "Ik ben niet zo van de betuttelingen met allerlei regels, maar met de klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit is het toch goed dat er een juridisch kader komt. Dan is het niet meer vrijblijvend."

En voor wie denkt dat een tuin vol tegels het minste werk is, die heeft het mis. "Dat lijkt dus maar zo. Hoe meer dode materialen je in je tuin legt, zoals een schutting of tegels, hoe meer werk je hebt. Algen weghalen, betegelen en verven. Een groene en levendige tuin is evenveel werk. Dat heeft onderzoek ook bewezen", vertelt Hoekstra.

'Iedereen kan aan de slag'

Vandaag is de app Nationale Tuin Check gelanceerd, waar je je tuin kunt invoeren en tips krijgt om hem groener te maken. "Je krijgt een a, b of c score en dan krijg je advies van ons", vertelt Hoekstra die ook betrokken is bij de app.

Waar te beginnen? "Haal er eens een tegel uit, en kijk wat dat voor je doet. Iedereen kan meteen aan de slag. Het is heerlijk om buiten te zijn, in de natuur. Als je nu iets plant, in het voorjaar, weet je zeker dat het aan zal slaan. Mensen moeten meer naar buiten, je eigen leefomgeving verfraaien. De biodiversiteit op peil houden."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie