Binnenland

'Huisje, boompje, beestje is nauwelijks nog haalbaar voor twintiger'

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Huisje, boompje, beestje is nauwelijks nog haalbaar voor twintiger'

De leeftijd waarop jongeren uit huis gaan, groeit fors. Studenten zijn bijna een vol jaar ouder dan een paar jaar geleden, meldt het CBS.

Sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 is het aandeel studenten dat op kamers gaat fors afgenomen. Door het leenstelsel maakt het voor de hoogte van de studiebeurs niet meer uit of je thuis of op kamers woont. De angst voor de consequenties van de lening die ze aan gaan speelt hierbij een belangrijke rol, volgens Tanja Traag van het CBS.

Ook de onzekere arbeidsmarkt en de overspannen woningmarkt spelen een belangrijke rol, volgens Traag.

Huisje, boompje, beestje

In 2017 waren jongeren gemiddeld 23,5 jaar bij het verlaten van het ouderlijk huis. In 2012 was dat nog 22,8 jaar. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de leeftijd waarop jongeren het huis uit gaan, bij studenten sneller stijgt dan bij werkende jongeren.

In 2016 gingen studenten gemiddeld 1 jaar later zelfstandig wonen dan in 2012. Werkende jongeren gingen 0,7 jaar later het huis uit. Voor 2017 is deze vergelijking nog niet gemaakt.

Deze verschuiving heeft gevolgen voor de ontwikkeling van de nieuwe generatie, vertelt Traag. “Wat een aantal jaar geleden voor een twintiger normaal was – huisje, boompje, beestje – begint nu pas begin dertig.”

Ster advertentie
Ster advertentie