Binnenland
Zwart

'Samen financieel fit worden'

foto: Omroep Zwartfoto: Omroep Zwart
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Samen financieel fit worden'

Geld laat de wereld draaien, maar kan ook je wereld op z’n kop zetten. Christian Meijer, afdelingshoofd van Wijzer in geldzaken, creëert dan graag orde in het financiële woud voor ons. Wijzer in geldzaken helpt jongeren om wegwijs te worden in de financiële wereld. Een open gesprek over geld, want wanneer ben je nou financieel kwetsbaar of gezond?

Video niet beschikbaar

Financieel kwetsbaar

In een nieuw onderzoek van De Nederlandsche Bank is er gekeken naar financiële kwetsbaarheid. Wie zijn nu de financiële kwetsbaren?

Meijer: “Via allerlei data is er gekeken naar verschillende groepen in Nederland. Daar is uitgekomen dat huishoudens er eigenlijk het kwetsbaarst voor staan op allerlei terreinen. Het gaat om mensen die bijvoorbeeld geen spaarbuffer hebben of een laag inkomen. Die liggen vrij voor de hand, maar het kunnen ook huishoudens zijn met disproportioneel hoge woonlasten of hoge energielasten. Als die kosten zich ook opstapelen met een flexibel arbeidscontract dan kan je je voorstellen wat dat doet met je financiële gezondheid.”

Van de regen in de drup raken. Een op de 5 jongeren heeft zelfs al ernstige geldproblemen. Hoe komt dit?

Meijer: “Voor jongeren komt er veel op hen af. Vervolgens is het ook zo dat niet alle jongeren dezelfde uitgangspositie hebben. Dus sommigen krijgen van huis uit überhaupt geen financiële educatie mee. Een goed voorbeeld hiervan is student worden: sommige jongeren krijgen voldoende steun en voor anderen kunnen schulden oplopen. Bovendien als je in armoede opgroeit is er een grotere kans dat het patroon blijft hangen.”

Gelukkig is het doel van Wijzer in Geldzaken om geldproblemen te verhelpen. Christian Meijer ziet namelijk ook dat er nog veel terug te winnen valt.

Meijer: “Jongeren hebben te maken met veel verleidingen en verantwoordlijkheden. Tegelijkertijd maken veel jongeren geen gebruik van voorzieningen zoals toeslagen of belastingaangiftes doen wanneer je bijvoorbeeld niet voldoende geld terug hebt gekregen van een baan.”

Video niet beschikbaar

Financieel gezond

Meijer: “Geld is een onderwerp dat we heel graag bij onszelf houden en we denken ook dat we het in ons eentje moeten oplossen. Laten we er samen over praten, want dan kan je elkaar inspireren en motiveren. Het is zoals zeggen: Ik wil fit worden, laten we samen hardlopen.”

Oftewel, samen financieel fit worden.

Meijer: “Financieel fit worden werkt net zoals een dieet. Je hebt als het ware een scanner waarmee je kijkt wat erin komt en wat eruit gaat. Het is daarbij een kwestie van goed weten waar je financiële kwetsbaarheid ligt. Als je bijvoorbeeld gevoelig bent voor kortingscodes in nieuwsbrieven dan kan je die nieuwsbrieven weggooien.”

Natuurlijk draait het met geld uiteindelijk ook om sparen. Toch blijven de verleidingen om geld uit te geven groot in een tijd van crypto en influencers op het internet. “Wees bewust over mooie verkooppraatjes. Als je niet begrijpt waar het overgaat doe het dan vooral niet”, is hiervoor de gouden tip van Christian Meijer.

De Nacht is ZWART

De Nacht is ZWART

Ben je wakker? Elke zaterdag- op zondagnacht tussen 03.00 en 06.00 uur neemt De Nacht is ZWART echt de tijd om de diepte in te gaan op NPO Radio 1. Maatschappelijke, politieke en duurzame problemen worden in het duister belicht.

Ster advertentie
Ster advertentie