Binnenland
BNNVARA

De bedreigde wulp is vogelsoort van 2019

foto: Fotograaf JancoGravefoto: Fotograaf JancoGrave
  1. Nieuwschevron right
  2. De bedreigde wulp is vogelsoort van 2019

Natuurinstanties werken hard om de teruggang van weidevogels, zoals de wulp, in Nederland tegen te gaan. Waar wij in Nederland en België ons best doen, gebeurt in andere landen het tegenovergestelde. En nu is de bedreigde wulp uitgeroepen tot vogelsoort van het jaar 2019. In Vroege Vogels wordt vertelt hoe de verdere afname van de vogelsoort moet worden voorkomen.

Jaar van de wulp

Met de benoeming van de bedreigde wulp tot vogelsoort van het jaar 2019, willen de Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek de verdere teruggang in de populatie van de wulp voorkomen. Toch vinden veel weidevogels vroegtijdig hun dood. Namelijk, veel van deze vogels worden tijdens de trek in o.a. Frankrijk doodgeschoten voor de jacht.


Fotograaf: WillemdeWolf - Fotopagina Vroege Vogels

Bedreigde vogelsoort

Eerder lieten Vlaamse natuurbeschermers al weten hier zeer verbaasd over te zijn. "Het is onbegrijpelijk. We doen er in België alles aan om weidevogels te beschermen. Maar vliegen die vogels één meter over de grens met Frankrijk, dan staan daar jagers te wachten om hen af te schieten. Ze zetten zelfs lokvogels in om de dieren binnen schootsafstand te krijgen", zegt Hendrik Moeremans van de vereniging Natuurpunt tegen De Standaard.

Maar ook in Nederland gaat het niet goed met de kust- en weidevogels. Dat geldt ook voor de karakteristieke wulp. Ongeveer 4300 wulp-paren broeden jaarlijks in ons land, voornamelijk in open graslanden en akkers, heide, hoogveen en open duingebied. De Vogelbescherming wil de overlevingskansen voor de soort verbeteren door agrarisch gebied en een deel van de weilanden om te vormen tot natte en kruidenrijke graslanden.

Teken de petitie

In het jaar van de wulp voert Sovon Vogelonderzoek Nederland extra tellingen uit. Zo willen zij meer zicht krijgen op de verspreiding van de wulp en de plekken waar zij in grote groepen overnachten. Verder wordt volgend jaar veel onderzoek gedaan naar de wulp, die volgens de Vogelbescherming "met zijn mysterieuze roep nog veel geheimen voor ons heeft."

De Bond Friese VogelWachten is een petitie gestart om het Europese Parlement te verzoeken om deze jacht op Europees niveau te verbieden. Al ruim 7000 mensen ondertekenden de petitie.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie