Binnenland
BNNVARA

Het welzijn van vissen moet beter beschermd worden

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Het welzijn van vissen moet beter beschermd worden

Het ASC-keurmerk voor viskwekerijen gaat het welzijn van vissen opnemen in haar standaarden. Dat maakte Janneke Aelen van ASC vanochtend bekend in Vroege Vogels. "Steeds meer partijen die bij het Aquaculture Stewardship Council keurmerk betrokken zijn, geven aan vissenwelzijn steeds actueler te vinden",aldus Janneke Aelen.

Directeur Geert Laugs van CIWF en Janneke Aelen van ASC, het keurmerk voor duurzame viskwekerijen gaan hierover in gesprek bij Vroege Vogels:

Misstanden in viskweek

Misstanden

ASC luistert hiermee naar signalen van o.a. dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming Nederland (CIWF). In een nieuw undercoveronderzoek naar het dierenleed in Europese viskwekerijen hebben zij de erbarmelijke leefomstandigheden en de pijnlijke slacht van zeebaarzen, dorades en forellen in kwekerijen in Frankrijk en Griekenland onderzocht.

Na een kort leven sterven de dieren een vaak langzame, pijnlijke dood, zoals door verstikking, bevriezing of doordat ze bij bewustzijn worden opengesneden.

Onverdoofde slacht

De gefilmde omstandigheden waaronder de vissen leven en sterven zijn standaard in de Europese visindustrie. De vissen worden door heel Europa verkocht. CIWF publiceert bij de beelden een uitgebreid rapport over de welzijnsproblemen bij de verschillende slachtmethodes van Europese kweekvissen.

De organisatie roept alle EU landbouwministers op zo snel mogelijk te stoppen met de gruwelijke, onverdoofde slacht van vissen. Mensen in Nederland kunnen via de website van CIWF een e-mail naar landbouwminister Schouten sturen.

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: "Het zou een groot schandaal zijn als iemand op zo'n gruwelijke wijze een varken of koe doodt. Waarom staan we toe dat dit met miljarden vissen jaarlijks gebeurt? Het is de hoogste tijd dat we vissen als dieren zien en hen goed behandelen." De gefilmde omstandigheden waaronder de vissen leven en sterven zijn standaard in de Europese visindustrie. De vissen worden door heel Europa verkocht.

Vissen vogelvrij

Jaarlijks worden er in Europa ongeveer 500 miljoen tot 1,7 miljard kweekvissen gedood. Ook in Nederland worden er miljoenen vissen, vooral paling en meerval, gekweekt. Hoewel bekend is dat vissen pijn, stress en angst kunnen ervaren, bestaan er, behalve voor paling, geen regels ter bescherming van het welzijn bij het houden, vangen en doden van vissen.

Vissen worden zelfs uitgesloten in het Besluit houders van dieren: zij hebben, in tegenstelling tot andere dieren, geen recht op verdoving voor de slacht.1 Enige uitzondering is de paling. Voor andere vissoorten bestaan er inmiddels ook verdovingsmethodes, maar die worden zeer weinig gebruikt.

Ook bij de huidige duurzaamheidskeurmerken, zoals MSC en ASC, wordt er geen extra rekening gehouden met welzijn en is onverdoofde, pijnlijke slacht gangbaar. Momenteel is het biologische keurmerk voor kweekvis het enige dat eisen stelt aan welzijn.

Nederlanders willen beter vissenwelzijn

Eerder dit jaar bleek uit een onderzoek dat een meerderheid van de Nederlanders (69 procent) vindt dat het welzijn van vissen beter beschermd moet worden. Ze zouden gemiddeld wel 20 procent meer willen betalen voor een visje dat een behoorlijk leven en een redelijk zachte dood heeft gehad voordat het op hun bord belandt.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie