Binnenland

Sri Lanka start onderzoek naar adoptiegesjoemel

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Sri Lanka start onderzoek naar adoptiegesjoemel

[NOS] In de jaren 80 van de vorige eeuw waren er in Sri Lanka babyfarms, oftewel plekken waar vrouwen zwanger werden gemaakt om aan de vraag naar adoptiekinderen te voldoen. De Sri Lankaanse minister van Volksgezondheid geeft dat toe in het tv-programma Zembla.

De verhalen over babyfarms zijn altijd afgedaan als geruchten. Maar minister Senaratne zegt nu dat het bestaan ervan de reden was om te stoppen met interlandelijke adoptie. Vooral in de jaren 80 werden duizenden Sri Lankaanse kinderen geadopteerd en naar Nederland gehaald.

Senaratne neemt de zaak hoog op en start een onderzoek naar de fraude bij de adoptie. Ook zegt hij het initiatief te nemen voor een apart bureau waar ouders en kinderen hun dna kunnen laten testen.

De uitzending Adoptiebedrog Deel 2 is vanavond te zien, om 21.15 uur op NPO 2.

Afgelopen mei meldde Zembla dat de adoptiedossiers van kinderen die in de jaren 80 vanuit Sri Lanka naar Nederland zijn gekomen, op grote schaal zijn vervalst.De vrouwen die afstand deden van de kinderen bleken vaak niet de biologische moeder te zijn. Ook werden broers en zussen van de adoptiekinderen verzwegen en werden reisdocumenten handmatig voorzien van nieuwe geboortedata.

Dijkhoff

Demissionair staatssecretaris Dijkhoff laat weten dat hij gaat kijken of er een rol voor de Nederlandse overheid is weggelegd bij het onderzoek in Sri Lanka. Zo inventariseert hij welke organisaties en personen in Nederland bij de adopties betrokken waren.
Ster advertentie
Ster advertentie