Binnenland
EO

Boerin Tineke praat wèl met Remkes en Rutte: 'Hoop dat ze rug rechthouden'

foto: ANP Robin van Lonkhuijsenfoto: Robin van Lonkhuijsen ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boerin Tineke praat wèl met Remkes en Rutte: 'Hoop dat ze rug rechthouden'

Na weken van boerenprotesten vindt morgen het eerste echte gesprek plaats tussen boerenorganisaties en het kabinet onder leiding van Johan Remkes. Boerenorganisaties LTO, Agractie en Farmers Defence Force hebben al aangegeven geen vertrouwen te hebben in het gesprek. Gaat dit gesprek de impasse doorbreken? "Wij moeten als boeren laten zien wat wij kunnen betekenen om de problemen op te lossen", zegt boerin Tineke van den Berg in Dit is de Dag.

Ze schuift morgen zelf ook aan bij het gesprek met Remkes. Van den Berg is hoopvol: "Ik ben blij dat er gesprekken plaatsvinden, het is de hoogste tijd. Ik hoop dat de ministers hun rug recht houden. Dat ze zich niet laten intimideren." Ze vond het er de afgelopen weken soms heftig aan toe gaan, erkent ze.

Bekijk/luister hier gesprek met Tineke van den Bert, Esther van Fenema en Dick Allewijn

Groene boeren

Zelf bood Tineke van den Berg eerder het ‘Groenboerenplan’ aan dat werd ondertekend door 2500 boeren. "We hebben met z’n allen vastgesteld dat er hele grote klimaatproblemen zijn. Daarvan is stikstof maar een kleintje. En wij moeten als landbouw, als boeren, ook laten zien wat wij kunnen betekenen om die problemen op te lossen."

Tegelijk is ze kritisch op het kabinet. ‘Onze overheid heeft het er de afgelopen dertig jaar bij laten zitten. Dat ze er nu eindelijk over willen praten, nou ja, ik hoop dat het daden worden.’

Twitter-president

Psychiater en columnist Esther van Fenema is kritisch op het kabinet, en dan met name op premier Mark Rutte. Ze vindt dat Rutte teleurstellend reageert op het wantrouwen van de boeren. "Hij had, als minister-president, de enorme opstand niet af kunnen doen met drie tweets."

Ze noemt hem een twitter-president. "Op zo’n moment hoor je er te zijn. En tegelijkertijd begrens je. Maar je kan niet tot de orde roepen terwijl je er niet bij bent. Hij had zich bijvoorbeeld moeten laten zien op één van die snelwegen."

Van den Berg snapt dat er wat moet gebeuren in haar beroepsgroep, maar ze heeft tegelijk ook begrip voor de andere boerenorganisaties die weinig vertrouwen hebben in het gesprek. "Ze hebben geen vertrouwen in meneer Remkes, omdat hij indertijd het stikstofdossier heeft geopend."

Zelf denkt ze dat Remkes het gesprek wel goed kan leiden. "Ik heb er in die zin wel vertrouwen in. Maar ik snap wel dat er een gezond wantrouwen is tegenover de daadkracht van onze regering. Er is al te lang niks gedaan. Het pappen en nathouden moet nu maar eens afgelopen zijn."

Sjaak van der Tak

Emeritus-hoogleraar Mediation Dick Allewijn is vooral benieuwd naar de gesprekken. Hij zou zelf graag meekijken als vlieg op de muur. Hij analyseert: "Je hebt afgelopen week kunnen zien dat de LTO, met Sjaak van der Tak voorop, heel erg bezig is geweest en contact maakte met zijn achterban. Ik denk dat iedereen aardig in positie staat om meneer Van der Tak de brug te laten vormen tussen het kabinet en de boeren."

Tegelijk heeft hij een tip voor alle mensen aan tafel morgen: "Geef nooit iets weg, zonder iets terug te vragen!"

Luister hier gesprek met Tineke van den Bert, Esther van Fenema en Dick Allewijn

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie