Binnenland

Na #boerenprotest krijgen Nederlandse boeren eigen politieke partij

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Na #boerenprotest krijgen Nederlandse boeren eigen politieke partij

Wie goed zit in z'n parlementaire geschiedenis herinnert zich de Boerenpartij van Boer Koekkoek nog wel. Zo'n 36 jaar nadat de partij uit de Tweede Kamer verdween, komt er een opvolger: De BoerBurgerBeweging. "Het is een one-issuepartij, gericht op het voedsel dat wordt geproduceerd door boeren en tuinders in Nederland" , zegt mede-initiatiefnemer en agrarisch journalist Caroline van der Plas in NOS Met het Oog op Morgen.

Elke supermarkt pronkt tegenwoordig met foto's van boeren, het aantal programma's over de herkomst van voedsel zijn de afgelopen jaren sterk toegenomen en Yvon Jaspers is met programma's als Onze Boerderij en Boer zoekt Vrouw niet van de buis te slaan.

Toch is er volgens volgens Van der Plas op dit moment te weinig aandacht voor voedsel en boeren. "Voedsel is op dit moment een bijzaak en onze boeren ook, hebben wij het idee", zegt Van der Plas. "En bijna niemand realiseert zich hoe belangrijk het is om voedselproductie in Nederland te behouden."

Wanneer boeren wel aandacht krijgen is dat veelal negatief, stelt de agrarisch journalist. "Het is ook nog hoe de boer geraakt wordt door de manier waarop over ze wordt gesproken", zegt Van der Plas. "Als je geen gifspuiter bent, ben je wel een dierenbeul."

'Negatieve beeldvorming'

Als voorbeeld noemt ze berichten in de media, grappen van cabaretier Youp van 't Hek en uitlatingen van Tjeerd de Groot, het Tweede Kamerlid dat voorstelde om de veestapel te halveren. "Een paar jaar geleden was hij nog directeur van een zuivelorganisatie en als je ziet hoe hij nu over boeren praat. Dat is gewoon verschrikkelijk."

Of ze als one-issuepartij niet snel overbodig worden? Van der Plas denkt van niet. "De Partij voor de Dieren heeft ook dierenwelzijn op de kaart gezet. Alle andere partijen lopen er hijgerig achteraan. Heel knap hoe Thieme dat heeft gedaan."

Eén stem hebben ze in ieder geval binnen. Die van melkveehouder Ursula Lolkema, uit Friesland. "Ik ga absoluut op ze stemmen. Het is echt tijd voor een boerenpartij."

Ster advertentie
Ster advertentie