Binnenland
KRO-NCRV

'Ziekenhuizen bereiden zich nog steeds voor op code zwart-scenario'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ziekenhuizen bereiden zich nog steeds voor op code zwart-scenario'

"De druk op de zorg is nog steeds hoog, er zijn veel covid-patiënten, we proberen reguliere zorg op te pakken én we bereiden ons nog steeds voor op een code zwart-scenario", dat zegt Peter Langenbach van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis in Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De maatschappelijke druk op het kabinetsbeleid wordt steeds hoger met rechtszaken en burgemeesters die om versoepelingen vragen. De rek is eruit, zegt voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls. "Daar heb ik natuurlijk begrip voor", zegt Langenbach. "Maar de rek in de zorg is er al heel lang uit."

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), was maandag in een persconferentie nog redelijk optimistisch over de laatste stand van zaken omtrent de ziekenhuizen en ic-bedden. Hij zei zelfs dat de derde gold mee zou kunnen vallen. "Daar was ik ook positief verrast over", zegt de ziekenhuisvoorzitter. "Toch zien we in het ziekenhuis de aantallen stijgen, ook op de spoedeisende hulp."

Code zwart

"We bereiden ons voor op code zwart, net als ieder ziekenhuis in Nederland." Van 'code zwart' is sprake als er meer patiënten dan IC-bedden zijn. In die situatie moet worden afgewogen wie wel of niet nog opgenomen wordt.

Bijkomend probleem is het ziekteverzuim onder verpleegkundigen en artsen. "Dat zit nog steeds op 8 procent. Personeel zit langdurig thuis doordat ze covid hebben opgelopen tijdens het werken in het ziekenhuis." Langenbach doet daarom nogmaals een oproep om verpleegkundigen versneld te vaccineren. "Zeker degenen die direct covid-zorg leveren en die 60-plus zijn."

Stand.nl: De overheid moet de coronamaatregelen versoepelen omdat de rek er nu echt uit is

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie