Binnenland

GroenLinks-Kamerlid: 'Problemen niet in bouwsector, maar in de landbouw'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. GroenLinks-Kamerlid: 'Problemen niet in bouwsector, maar in de landbouw'

Het Malieveld is volgelopen met demonstranten. Dit keer zijn het bouwvakkers, hoveniers, baggeraars, transporteurs... de bouwsector is het zat dat zij de dupe zijn van stikstof- en pfas-normen. GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders vindt dat de maatregelen de verkeerde sector treffen: "De grote problemen met betrekking tot stikstof zitten niet in de bouwsector, maar in de landbouw."

Smeulders wijst naar het CDA dat geen boeren wil uitkopen en naar de VVD dat de maximumsnelheid niet wil verlagen, omdat er een 'taboe' op rust. "Ik hoop dat het kabinet komt met oplossingen. Minder vee, een lagere maximumsnelheid." Volgens Smeulders kan de bouw morgen nog herpakt worden als de maximumsnelheid wordt teruggebracht naar 100 km per uur.

Woningtekort

Daarmee reageert Smeulders op VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis die eveneens in Spraakmakers te horen was. "Ik vind het wel ongelofelijk lef hebben wat hij deed, want hij zei 'GroenLinks wil geen woningen bouwen'. Alsjeblieft zeg, we weten al een half jaar dat er een stikstofuitspraak is en sindsdien is het kabinet met elkaar aan het ruziën. Daardoor ligt de bouw nu stil."

Koerhuis legde eerder het probleem mede bij GroenLinks: "Er is een heel groot woningtekort. GroenLinks wil dat niet oplossen, de VVD wel." Toch geven beide aan vóór meer woningbouw te zijn. De woningbouw mag niet stil komen te liggen, vindt Koerhuis. "Dat krijg je niet verkocht aan mensen die geen woning kunnen vinden. Dat zijn 300 duizend mensen. Probeer dat eens uit te leggen."

Landbouw en wegen

De landbouw moet aangepakt volgens Smeulders, maar Koerhuis wil daar niet aan. Hij komt net van het Malieveld vandaan. "Er zijn twee groepen belangrijk: de boeren die voor ons eten zorgen en de bouwers die voor onze woningen zorgen."

Op het Malieveld was het nog rustig – veel demonstranten stonden nog in de file. Reden voor meer wegen stelt Koerhuis: "De VVD is er niet alleen voor een eigen woning, ook voor de auto. Bouwers moeten ook wegen bouwen, dat zag je weer aan de file."

'Elke dag vertraging is te laat'

Directeur van Bouwend Nederland hoopt uiteraard ook dat de bouw weer verder kan. Hij nam een enquête af onder de leden. "Daar komen getallen uit van een omzetderving van 6 miljard en werkgelegenheid van 44 duizend banen. Die mensen staan nu op straat. Elke dag vertraging is te laat."

ANP - De bouwsector voert actie op het Malieveld in Den Haag

De bouw wil wel degelijk bijdragen aan het behalen van klimaatdoelstellingen, maar ziet voor nu de "fameuze drempelwaarde" van de normen het liefst omhooggaan. "Je kunt niet voor morgen alles doorvoeren."

Oud-directeur van het RIVM en hoogleraar Milieukunde Klaas van Egmond heeft begrip voor de kortetermijnwensen, maar vindt ook dat de bouwsector niet moet 'jammeren'. 'De bouw op slot' is een kreet die hij nog uit de jaren negentig herkent. "Toen heeft men dat bewust genegeerd." De problemen weer vooruitschuiven, onder het mom van oplossingen die nú nodig zijn is geen optie. "Men ziet de bui al decennialang hangen."

Ster advertentie
Ster advertentie