Binnenland
WNL

Burgemeester Haarlem: 'Horecaondernemers worden gecontroleerd op naleving coronapas'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Haarlem: 'Horecaondernemers worden gecontroleerd op naleving coronapas'

In Haarlem zal worden gecontroleerd of horecaondernemers vragen om een coronapas. Dat zegt burgemeester Jos Wienen in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. "Wij zullen regelmatig controleren en kijken of er bij binnenkomst om wordt gevraagd. Als dat niet zo is, dan heeft die ondernemer een probleem."

Naar verwachting kondigt het kabinet morgen aan dat iedereen van 13 jaar en ouder vanaf 25 september een vaccinatiebewijs of negatieve coronatest moet tonen voor een bezoek aan een café, een concertzaal of theater. Volgens Wienen is dit "de manier" om weer verder te kunnen. "We hebben het nodig dat de samenleving weer gaat functioneren. Dat ondernemers weer verder kunnen, dat cultuurinstellingen weer voorstellingen kunnen geven. We hebben die inentingen gehad, nu moeten we weer door."

'Er is enorme behoefte aan'

Op dit moment moet zo'n coronapas ook al getoond worden op veel plekken, zegt Wienen. "Bij veel bijeenkomsten kan je alleen naar binnen als je zo'n pas kan laten zien op je telefoon. Ik denk dat het een goede manier is om ervoor te zorgen dat er meer dingen geopend kunnen zijn. Er is enorme behoefte aan. Er zijn sectoren die niet echt kunnen functioneren omdat ze met een bezetting van 70 procent niet uit de kosten komen."

Wienen verwacht niet veel problemen bij de controle, die uitgevoerd moet worden door horecapersoneel. "In de praktijk zal die controle vrij simpel zijn. Je hebt de app op je telefoon waarin je bewijs zit. Het gaat razendsnel. Zeker als mensen het gewend zijn, gaat het vrij vlot."

Ster advertentie
Ster advertentie