Binnenland

Een mislukt broedseizoen voor de drieteenstrandloper
BNNVARA

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Een mislukt broedseizoen voor de drieteenstrandloper

Voor de drieteenstrandloper lijkt het een slecht jaar te worden. Dat concludeert de Groningse ecoloog Jeroen Reneerkens op basis van zijn onderzoek in Noordoost Groenland. In het gebied waar de drieteentjes normaal broeden in juni trof hij niets aan behalve een dik pak sneeuw en enkele zeer vermagerde vogels. Hierover vertelt hij in Vroege Vogels.

Een mislukt broedseizoen

De drieteenstrandloper is de enige strandloper met drie, in plaats van vier tenen, vandaar de naam. De vogels trekken ieder jaar vanuit hun overwinteringsgebieden in Afrika naar Groenland. Al zo'n 15 jaar doet Reneerkens onderzoek aan deze kleine steltloper. Jaarlijks gaat hij tijdens het broedseizoen naar Groenland. In zijn eigen onderzoeksgebiedje is het broedsucces voor de meeste drietenen vermoedelijk mislukt.

De broedende drieteenstrandloper

Drieteenstrandlopers bouwen begin juni een nestje op de toendra van Groenland. Na een broedperiode van iets meer dan drie weken komen de jongen uit, behalve als er tussentijds een poolvos langskomt die de eieren van de strandlopers uit het nestje rooft. Waarom het aantal drietenen per jaar zoveel wisselt lees je hier!

In al die jaren is dit het meest magere broedseizoen dat Reneerkens heeft meegemaakt. Vermoedelijk is de sneeuwval in de winter en het vroege voorjaar zo extreem geweest dat de sneeuw niet op tijd is gesmolten. Daardoor konden de vogels waarschijnlijk niet broeden.

De gevolgen

Wat de gevolgen zijn voor de drieteenstrandloper populatie, hangt af van op welke schaal de het grote pak sneeuw de reproductie van de vogels heeft beïnvloed. Waar het broedseizoen in het onderzoeksgebied van Reneerkens is mislukt, is het onduidelijk of dit ook geldt voor de rest van Groenland. Het is mogelijk dat in sneeuwvrije gebieden het broedseizoen voorspoedig is verlopen.

Dit filmpje Piper is gebaseerd op de 'sandpiper' die de makers zagen bij de baai van San Fransisco. Na het observeren van het dier hebben ze een treffende animatie gemaakt die al meer dan 2,5 miljoen keer is bekeken:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie