Binnenland
NOS

LED-kerstverlichting duurzaam, maar alleen op lange termijn

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. LED-kerstverlichting duurzaam, maar alleen op lange termijn

Nu Sinterklaas het land uit is bereidt Nederland zich voor op de kerstdagen. En bij kerst hoort natuurlijk kerstverlichting. De markt voor kerstverlichting is sinds een aantal jaar overgenomen door LED-verlichting. Dit heeft namelijk vele voordelen tegenover de traditionele kerstverlichting met gloeilampen en halogeenlampen. Zo is het qua stroomverbruik goedkoper, heeft het meer mogelijkheden voor lichteffecten en is de levensduur langer. Maar hoe zit het met de duurzaamheid hiervan?

Een duurzame kerst door LED-verlichting

Het energieverbruik van LED-verlichting ligt gemiddeld zo'n 85 procent lager dan van gloeilampen. Door het lagere elektriciteitsverbruik is de uitstoot van CO2 minder. LED-verlichting is wel duurder in de aanschaf, maar dat verdien je terug op je energierekening.

Kerstverlichting is namelijk pas ook kwalitatief duurzaam als je het een aantal jaar gebruikt en niet na een jaar weggooit, zegt John de Joode, voorzitter van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde in het NOS Radio 1 Journaal. "Er is veel slechte kwaliteit verkrijgbaar tegen lage prijzen met als resultaat meer afval. Waar in het verleden lampjes konden worden verwisseld, wordt nu een compleet snoer weggegooid."

Goedkoop? Duurkoop!

De Joode waarschuwt mensen om LED-lampjes te kopen van goede kwaliteit en bij aankoop niet alleen te letten op de prijs. "Goedkope LED-verlichting is misschien qua stroomverbruik duurzaam, maar als je het na een jaar weggooit is het niet duurzaam. Dat is vaak het geval bij LED-verlichting dat uit het buitenland wordt gehaald. We sturen dan alleen maar afval heen en weer."

Rob en Peter uit Dongen zijn echte kerstfans en hangen hun huis ieder jaar vol met verlichting. Sinds ze zijn overgestapt naar LED-verlichting is hun energierekening met honderd euro teruggelopen. Het argument dat LED-licht lelijk licht geeft vinden de mannen niet meer van deze tijd. "Vroeger was het koud en wit licht, maar tegenwoordig heb je allemaal kleuren."

Ster advertentie
Ster advertentie