Binnenland
NOS

Wachttijden in de zorg blijven oplopen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wachttijden in de zorg blijven oplopen

Het is alle hens aan dek in de strijd tegen wachttijden in de zorg, zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Patiënten moeten steeds langer wachten voor specialistische zorg in het ziekenhuis, staat in een rapport van de NZa.

Die wachttijd kan inmiddels oplopen tot wel 48 weken. Dat is ver boven de norm. In Groningen, Friesland en Drenthe zijn de wachttijden het langst.

Het gaat hierbij om de wachttijd tussen het bellen van de patiënt voor een eerste afspraak tot terechtkunnen voor de afspraak. Pas daarna wordt een behandeling gepland.

Verslaggever Joris van de Kerkhof bezocht een ziekenhuis in Lemmer in Friesland. Hij sprak met huisarts Karin Groeneveld. Zij ziet dat het aantal ouderen spectaculair toeneemt. "Tegelijkertijd vraagt dat ook meer van de huisarts. Hoe je het ook wendt of keert, wachtlijsten zijn onwenselijk."
Dat wachttijden aanhouden verbaast me niet, zegt zorgeconoom Wim Groot in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is iets wat we al een paar jaar zien. Sinds 2013 lopen de wachttijden op. We krijgen steeds meer te maken met vergrijzing en stijgende zorgvraag."
Volgens Groot zullen we in de komende jaren zien dat knelpunten zullen toenemen. "Dan zullen we toch gedwongen zijn om meer geld uit te geven, ook aan de ziekenhuizen. De zorgverzekeraars moeten ervoor zorgen dat patiënten binnen vier weken bij een specialist terecht kunnen."
Luister naar het hele gesprek:

Wachttijden specialistische zorg lopen steeds verder op

Ster advertentie
Ster advertentie