Binnenland

Natura 2000 viert 25-jarig jubileum

foto: FOTOGRAAF: ELLIS PLOKKERfoto: FOTOGRAAF: ELLIS PLOKKER
  1. Nieuwschevron right
  2. Natura 2000 viert 25-jarig jubileum

Het Europese netwerk van natuurgebieden, Natura 2000, bestaat precies 25 jaar. Tegelijkertijd viert één van die Natura 2000-gebieden, de Blauwe Kamer, ook z'n 25-jarig jubileum.

Natura 2000

De Europese Unie heeft een zeer gevarieerde en rijke natuur, die van grote biologische, esthetische, genetische en economische waarde is. Om deze natuur te behouden heeft de EU het initiatief genomen voor Natura 2000. Dit is een samenhangend netwerk van beschermde natuurgebieden op het grondgebied van de lidstaten van de Europese Unie. Dit netwerk vormt de hoeksteen van het beleid van de Unie voor behoud en herstel van biodiversiteit.

Beschermingsplicht heeft ook consequenties: bouwprojecten kunnen stilgelegd worden vanwege zeldzame diertjes of boeren zullen uitgekocht moeten worden.

Blauwe Kamer

De Blauwe Kamer is een natuurontwikkelingsproject aan de voet van de Grebbeberg, tussen Rhenen en Wageningen, langs de Nederrijn. Waar vroeger de koeien van de boeren graasden, lopen nu Galloway-runderen en Konikpaarden om de boel kort te houden. In 25 jaar heeft de biodiversiteit er zich razendsnel ontwikkeld. Zaden van bijzondere plantensoorten komen met de rivier mee en slaan daar aan, en de lepelaars zijn daar uit zichzelf komen broeden.

Reportage 25 jaar de Blauwe Kamer

De Blauwe Kamer is één van de 165 Natura 2000 gebieden die Nederland telt. Gebieden die een hoge natuurwaarde hebben, zoals kwelders, blauwgraslanden, laagveenmoerassen of duinen. Één van de betrokkenen bij het aanwijzen van deze gebieden is ecoloog Joop Schaminee van de Wageningen Universiteit en Universiteit Nijmegen. Met hem blikken we terug op deze vijfentwintig jaar. Wat heeft het opgeleverd? Hier, maar ook in de rest van Europa.

Interview 25 jaar Natura 2000

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie