Binnenland
AVROTROS

Nederlandse vrouwen werken het minst fulltime van Europa

foto: Unplashfoto: Unplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse vrouwen werken het minst fulltime van Europa

Het is vandaag Equal Pay Day: de dag waarop aandacht wordt besteed aan de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Maar volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, is niet alleen dat een probleem, zegt hij in Stax&Toine. Nederlandse vrouwen doen het namelijk het slechts in heel Europa: in geen enkel ander land werken zo weinig vrouwen fulltime. Hoe komt dat? En wat kunnen we daar aan doen?

Video niet beschikbaar

Volgens Van Mulligen heeft die scheve verhouding meerdere oorzaken. Hij wijst er bijvoorbeeld op dat Nederland erg conservatief is: één derde vindt dat vrouwen beter kinderen kunnen opvoeden en dat ze niet fulltime moeten werken. Dat aandeel is in de laatste twintig jaar ook redelijk stabiel gebleven. In Nederland werken jonge, hoogopgeleide vrouwen voornamelijk deeltijd: maar 40 procent heeft een fulltime baan. In andere Europese landen ligt dat gemiddelde een stuk hoger: 80 procent.


Topfuncties

"En dat percentage, die 40 procent, geldt niet alleen voor vrouwen met kinderen. Je ziet dat jonge vrouwen, zelfs nog zonder partner, al voorsorteren op een parttime baan, terwijl zij vaker hoger zijn opgeleid dan mannen", aldus Van Mulligen.

Dat kan volgens Van Mulligen ook een verklaring zijn voor het feit dat er weinig vrouwen zijn in topfuncties. "Als je een serieus carrière wil maken, vereist dat in de meeste gevallen dat je fulltime werkt."

De kinderopvang op de schop

Een andere oorzaak van de scheve verdeling is te zoeken bij de kinderopvang. "Wij sturen kinderen naar school, maar na 3 uur moeten we ze weer opvangen. Dat moet anders", stelt Vréneli Stadelmaier, oprichter van Sheconsult, loopbaancoaching voor hoogopgeleide vrouwen.

Ook Van Mulligen sluit zich hierbij aan. "Het wordt in Nederland als zielig gezien als kinderen meer dan drie keer per week naar de opvang gaan, maar in een land als Zweden is het juist normaal dat je vijf dagen per week naar de opvang gaat. Daar is het juist gek als je dat niét doet."

De nieuwe generatie

Ook verslaggever Roos Oosterbaan merkte bij studentes dat zij zich voorbereiden op een parttime werkleven. "Als ik kinderen krijg, vind ik het belangrijk om daar tijd aan te spenderen, belangrijker dan werken", zo is te horen.

Ook vindt een andere studente het volstrekt normaal dat een man meer werkt dan een vrouw. "Ik vind het galant als een man vijf dagen per week werkt. En ik schaam me daar ook niet voor!"Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie