Binnenland

Waarom worden stekelroggen uitgezet in de Oosterschelde?

BNNVARA
foto: Stekelrog - foto: Peter Verhoogfoto: Stekelrog - foto: Peter Verhoog
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom worden stekelroggen uitgezet in de Oosterschelde?

Onze Noordzee zat ooit vol met verschillende haaien en roggen maar deze zijn intensieve visserij verdwenen. Negen van de zeventien soorten die nu nog in de Noordzee leven zijn bedreigd. Vorig jaar werd al een poging gedaan om gekweekte stekelroggen in de natuur uit te zetten maar er volgde een koude winter. Nu wordt opnieuw een poging gedaan om met deze pilot-soort de natuurlijke populaties in de Noordzee te herstellen en beter te beschermen.

In Vroege Vogels een reportage met Georgina Wiersma van Dutch Shark Society en Michael Laterveer van Bluelinked en Niels Breve van Sportvisserij Nederland tijdens het uitzetten van de stekelroggen:

De stekelrog wordt opgekweekt in aquaria van eikapsel, de zogenaamde 'zeemeermintasjes', tot juvenile exemplaren. Hier krijgen ze ook kleine gele merkjes in de vleugels zodat ze te traceren zijn. Vervolgens mogen de roggen twee weken wennen in leegstaande oesterbakken aan de getijde-wisselingen van de Oosterschelde en krijgen voor het eerst levend voedsel als garnalen en krabbetjes voorgeschoteld. Nadat ze hieraan gewend zijn worden ze uitgezet in de Oosterschelde en gaan ze hun vrijheid tegemoet.

Redenen om gekweekte stekelroggen uit te zetten:

  1. We zijn ze kwijt in onze zee: stekelroggen zijn een bedreigde soort voor onze kust maar komen wel veel voor in andere delen van de Noordzee. Door ze uit te zetten zouden ze in misschien weer terug kunnen keren in onze zee.
  2. Stekelroggen planten zich langzaam voort. Omdat de uitgezette dieren al ouder zijn, is de kans groter dat ze zich kunnen gaan voortplanten.
  3. Omdat de stekelrog nog voorkomt kan deze ingezet worden als pilot-soort. Mocht dit goed gaan met de rog dan kunnen meer zeldzame of zelfs verdwenen haaien en roggen, zoals de vleet en de zee-engel uitgezet worden in de Oosterschelde.
  4. De stekelroggen zijn gemerkt met speciale kleine merkjes waardoor ze gekoppeld kunnen worden aan het onderzoek.
  5. Mocht dit programma van uitzetten een succes worden dan kan de stekelrog en uiteindelijk andere verdwenen haaien en roggesoorten terugkeren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aan alle sport- en beroepsvissers is gevraagd om als ze een stekelrog met een merkje vangen het dier op te meten en het nummer en merkje door te geven op de website Sharkray.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie